Televisie Film van de Dag

Batman. De door Bob Kane getekende Batman-strip verscheen voor het eerst in 1939. In de Tweede Wereldoorlog werd de D.C. Comic al als vijftiendelige “serial' in de bioscopen uitgebracht. Succesvol genoeg om in 1949 de tweede serial te produceren. In 1966 werd de bioscoop verruild voor het televisiescherm en draafde de getormenteerde held op in 120 episodes. De filmversie uit 1966 is uiterst vermakelijk. De avonturen van de held en zijn knechtje Robin zijn niet helemaal serieus te nemen en af en toe verschijnen er zelfs getekende kreten in beeld als: “paf' en “woosh'! Tijd dus voor iemand die Batman weer uit de parodie-hel zou halen. Tim Burtons duistere film uit 1989 drijft voornamelijk op de schitterende decors die doen terugdenken aan het Duitse expressionisme en de metropool in Batman doet erg denken aan Fritz Langs invloedrijke klassieker Metropolis.

(Tim Burton, 1989, VS), Veronica, 20.30-22.55u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg