Saoedische vrouwen losser van hun voogd

In Saoedi-Arabië kunnen vrouwen nu een identiteitsbewijs krijgen zonder toestemming van hun mannelijke voogd. Dat meldt de Engelstalige Saoedische krant Arab News vandaag. De krant spreekt van “het einde van een lange weg“ voor vrouwen in het zeer conservatieve koninkrijk.

Vier jaar geleden kregen Saoedische vrouwen recht op een eigen identiteitsbewijs, maar hun aanvraag moest worden goedgekeurd door de mannelijke voogd - vader, broer of echtgenoot - die iedere vrouw op haar pad vergezelt. Weinig vrouwen maakten van deze mogelijkheid gebruik, onder andere omdat zij juist onafhankelijk wilden zijn van hun voogd. Aan de andere kant maakten veel voogden bezwaar tegen het identiteitsbewijs omdat er een pasfoto van de vrouw op moest staan.

Maar de economische modernisering, die voor man en vrouw geldt, maakten een eigen identiteitsbewijs mét pasfoto voor de vrouw noodzakelijk. Omdat de geldende manier van identificering - twee mannen moeten getuigen dat een vrouw is wie zij zegt dat zij is - voor fraude vatbaar is, eisten banken dat een vrouw een identiteitsbewijs met foto overlegde als zij een rekening wilde openen. Hetzelfde werd van toepassing verklaard voor vrouwen die op de beurs wilden handelen. Zo niet, dan moest haar mannelijke voogd haar vergezellen.

Nu is dat allemaal geen probleem meer. “Een vrouw kan een geldig paspoort meebrengen of een andere vrouw met een geldig ID die haar identiteit kan bevestigen, haar familie-ID, een brief van haar werkgever als ze werkt en twee pasfoto's“, aldus een zegsman van de Burgerlijke Status Administratie tegen de Arab News. De vrouw gaat met haar papieren naar de vrouwensectie, dient haar aanvraag in en kan dezelfde dag of een paar dagen later voor haar identiteitsbewijs terugkomen.

Vrouwen hebben de laatste tijd in Saoedi-Arabië wat vorderingen gemaakt. Zo mochten vrouwen voor het eerst als kandidaat en kiezers deelnemen aan de verkiezingen voor het bestuur van de Kamer van Koophandel in Jeddah. Verder werd een vrouw gekozen in de Raad van Ingenieurs. Maar begin vorig jaar werden vrouwen nog uitgesloten van de gemeenteraadsverkiezingen. Ook zijn er nog geen plannen om vrouwen op te nemen in de Shoura, de benoemde adviesraad van de koning. Evenmin worden ze achter het stuur van een auto toegelaten.