Sadistisch moralisme

Ruim een half jaar geleden ging de horrorfilm Saw in première tijdens het Fantastic Film Festival. De vervolgfilm is nu al in de bioscopen te zien.

De aan kanker lijdende seriemoordenaar “Jigsaw' heeft een aantal jongeren -- onder wie de enige overlevende uit deel 1 -- gekidnapt en in een van de buitenwereld afgesloten huis opgesloten. Daar moeten ze allerlei opdrachten uitvoeren. Doen ze het goed, dan stopt de toevoer van het gas van het soort dat een aantal jaar geleden werd gebruikt bij de aanval op een metrostation in Tokio. Het gaat verder zoals bekend van realityshows als Survivor en Expeditie Robinson. Wie samenwerkt, komt verder; wie solistisch opereert komt voor uitermate sadistische verrassingen te staan.

Horror volgens het “tien kleine negertjes'-principe met een flinke dosis moralisme. De producent van de film, Gregg Hoffman, stierf op 5 december vorig jaar op 42-jarige leeftijd maar dat staat nog een vervolg misschien niet in de weg.

Saw II. Regie: Darren Lynn Bousman. Met: Donnie Wahlberg, Shawnee Smith, Tobin Bell, Franky G. In: 55 bioscopen.

    • André Waardenburg