RBC ontdoet zich alsnog van trainer Roks

Voetbalclub RBC Roosendaal heeft alsnog trainer Dolf Roks ontslagen. Bestuur en directie van de club die de laatste plaats bezet in de eredivisie zeiden gisteren geen vertrouwen meer te hebben in de samenwerking van de trainer met de selectie.

De club zegde Roks op 29 november al eens de wacht aan. Voorzitter Pollemans draaide die beslissing dezelfde dag nog terug op aandringen van de spelersgroep. De trainer kreeg vervolgens een maand de tijd om het tij te keren.

Dat gebeurde niet. RBC Roosendaal staat na achttien duels met vier punten op de laatste plaats en behaalde nog geen enkele overwinning. Uit de laatste vier wedstrijden behaalde de Brabantse ploeg alleen een punt tegen Feyenoord. De positie van de 43-jarige Roks was door die aanhoudend slechte resultaten onhoudbaar geworden.

De spelersgroep heeft zich dit keer niet geroerd. Directeur Mascha Simons: “Dat ging ook moeilijk, want iedereen is met vakantie. Maar ik denk dat iedereen rationeel genoeg is om in te zien dat we geen andere keus hadden. Voor Roks was het ook geen verrassing.“ RBC hoopt binnen enkele dagen de opvolger van Roks aan te stellen. “We hebben een aantal kandidaten op het oog.“

Roks, op vakantie in Duitsland, reageerde gisteravond nuchter op zijn ontslag. “Ik kan wel argumenten opnoemen waarom RBC zo laag staat, maar dat heeft geen zin. Ik behaalde te weinig punten, zo simpel is het. Vanmiddag belde de voorzitter, die naar mij toe wilde komen. Toen ik begreep wat de mededeling was en daarover geen discussie meer mogelijk is, zei ik dat we het ook telefonisch konden afdoen. En dat is ook gebeurd. Ik heb er alles aan gedaan, al was het moeilijk met al die langdurig geblesseerden in een toch al smalle selectie. Er komen versterkingen aan, maar dat is voor mij te laat“, aldus Roks, die ervan uitgaat dat hij weer een baan als trainer vindt, desnoods als assistent-trainer.

De Zeeuw trad medio april bij RBC Roosendaal in dienst als opvolger van Jan van Dijk en had een doorlopend contract tot medio 2006. Vorig seizoen hield Roks RBC Roosendaal via de nacompetitie in de eredivisie. Daarvoor trainde hij de amateurs van Kloetinge. Die baan nam hij aan nadat hij in januari 2003 ontslag had gekregen bij Sparta.

Roks is na Robert Maaskant (Willem II) en Ton Lokhoff (NAC) de derde trainer in de eredivisie die dit seizoen aan de kant wordt gezet. Cees Lok stapte bij NEC uit eigen beweging op, ondanks de goede prestaties van de club. Lok werd eerder deze week de nieuwe trainer van NAC.