Poolse minister afgetreden na onthullingen

De Poolse minister van Schatkist, belast met de verkoop van staatsbedrijven, is gisteren afgetreden na onthullingen over zijn contact met een omstreden beurshandelaar.

De affaire is een gevoelige klap voor de moreel-conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die heeft gezworen corruptie en vriendjespolitiek in Polen te zullen bestrijden. Bovendien dreigen sommige privatiseringen nu vertraging op te lopen, waardoor de problemen rondom de Poolse begroting alleen maar zullen toenemen.

Minister Andrzej Mikosz diende gisteren zijn ontslag in na de publicatie van een artikel in de krant Rzeczpospolita. Daarin werd uiteengezet hoe de vrouw van Mikosz 370.000 dollar (311.000 euro) leende aan de bejaarde moeder van Witold W., een beurshandelaar die aandelenkoersen zou hebben gemanipuleerd en contacten heeft met de Poolse onderwereld.

Mikosz kon gisteren niet goed uitleggen waarom het geld is geleend. Hij zegt slachtoffer te zijn van een “massale aanval“. Zijn beleid zou bepaalde belangengroepen niet naar de zin zijn geweest. Maar premier Kazimierz Marcinkiewicz toonde zich gisteren onverbiddelijk. “Over hen die het grote plan gaan uitvoeren om alle domeinen van het publieke leven op te schonen mag zelfs geen schaduw van twijfel hangen.“

Marcinkiewicz zei gisteren dat de (nog onbekende) opvolger van Mikosz weinig ruimte zal hebben om af te wijken van eerdere plannen. Privatiseringen moeten dit jaar 5,5 miljard zloty (1,4 miljard euro) opleveren. Bovendien wil de regering dat staatsbedrijven meer dividend afstaan aan de overheid.

De premier heeft het geld hard nodig. Vorige week dwong een gelegenheidsalliantie in het parlement hem om 1,5 miljard zloty meer uit te geven aan kinderbijslag dan door de regering was begroot. Marcinkiewicz geeft leiding aan een minderheidskabinet en moet voor al zijn voorstellen steeds opnieuw voldoende steun bij elkaar zien te sprokkelen.