Pc's lek tot 10 januari

Microsoft stelt de reparatie van het WMF-lek, dat alle Windows-computers betreft, uit tot 10 januari. Op die dag valt de vaste updatebeurt voor Windows XP. Volgens virusexperts is het echter onverantwoordelijk om te wachten; hackers hebben tot dinsdag de tijd om kwaadwillende attachments rond te sturen via mail en chatprogramma's.

Gisteren nog liet een woordvoerder van Microsoft Nederland weten dat het hem niet zou verbazen als de patch eerder zou verschijnen dan 10 januari. Er is wel een onofficiële reparatietool voorhanden, maar Microsoft adviseert die nog niet te installeren: “Een van de redenen dat onze update wat langer op zich laat wachten is dat we uitgebreid testen of de oplossing zelf geen nieuwe problemen veroorzaakt.“

Antivirusbedrijven beschouwen het WMF-lek als een hoog risico en raden de onofficiële patch wél aan. Volgens de Amerikaanse beveiligingsexpert Thomas Liston van SANS is Microsoft gevaarlijk bezig door te wachten: “Ze gokken er op dat het niet explodeert“, zegt hij tegen de Washington Post.