Palestijnen blokkeren grens Egypte

Tientallen Palestijnse militanten van de Aqsabrigades hebben vandaag met een wegversperring en landmijnen de Palestijns-Egyptische grensovergang bij Rafah geblokkeerd.

Ook werden uit protest tegen de arrestatie van een lid van de Aqsabrigades, dat verdacht wordt van de ontvoering van de Britse Kate Burton en haar ouders, vier kantoortjes van de verkiezingscommissie in de Gazastrook bezet.

De Burtons werden vorige week bij Rafah ontvoerd en na twee dagen ongedeerd vrijgelaten. Deze en 18 andere ontvoeringen hebben de Palestijnse politie in grote verlegenheid gebracht en daarom werd gisteren Ala al-Hams gearresteerd. Volgens een verklaring van de Aqsabrigades, waarin Al-Hams' betrokkenheid niet werd ontkend, zullen de acties worden opgevoerd als hij niet vrijkomt. De blokkade voor de grensovergang trof vooral Palestijnen die op weg waren naar Egypte. De Europese politieagenten die in Rafah zijn gestationeerd om het werk van de Palestijnse politie en douane te controleren werden niet bedreigd.

De ontvoeringen van journalisten en medewerkers van buitenlandse hulporganisaties hebben president Abbas in verlegenheid gebracht. De arrestatie van Ala al-Hams wordt gezien als een poging om de orde in de chaotische Gazastrook te herstellen.

Abbas staat onder grote druk van zijn Fatah-beweging om de parlementsverkiezingen van 25 januari uit te stellen. Het verdeelde, impopulaire Fatah vreest verslagen te zullen worden door de fundamentalisten van Hamas.

De chaos in de Gazastrook en de weigering van Israël om Palestijnen in Oost-Jeruzalem te laten stemmen dienen als argumenten voor uitstel. De VS en de EU oefenen druk uit op Abbas om de verkiezingen niet een tweede keer uit te stellen en op Israël om verkiezingen in Oost-Jeruzalem toe te staan. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat president Bush wil dat de verkiezingen doorgaan, ook in Oost-Jeruzalem.