Lichte vorst in de nacht

De luchtdrukverdeling op de weerkaarten ziet er de komende dagen behoorlijk winters uit. Het weer dat erbij hoort zal winterliefhebbers echter behoorlijk tegenvallen. De oostelijke wind die in Nederland waait, voert de komende dagen juist geleidelijk zachtere lucht aan, die met een boog vanuit Zuidoost-Europa de kant van Nederland op komt. Van echt winterse omstandigheden is daarom voorlopig geen sprake.

Vanavond en vannacht vindt er een afwisseling plaats van wolkenvelden en een paar opklaringen. Laat in de nacht komt in het noordoosten een dikker wolkengebied aan waaruit daar lokaal een beetje sneeuw kan vallen. In de rest van het land blijft het droog. De temperaturen dalen tot 1 of 2 graden onder nul, waarbij lokaal mist ontstaat.

Morgen begint de dag vrijwel overal bewolkt. Pas later in de middag is er vanuit het oosten ook weer kans op een beetje zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog en bij een matige oostenwind wordt het 2 of 3 graden. Ook na morgen verandert weinig in deze situatie.

Tot en met zondag blijft het 's nachts licht vriezen en komen de temperaturen overdag ruim boven nul. Daarbij wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Het blijft op de meeste plaatsen droog.

Wil het in Nederland met de winter nog niet echt lukken, heel anders is de situatie in het Alpengebied. Daar zijn de afgelopen weken regionaal bijzonder grote hoeveelheden sneeuw gevallen bij erg lage temperaturen. De afgelopen dagen viel in Zuid-Duitsland en Oostenrijk veel sneeuw.