Let wil eiromunt

Wellicht betaalt u straks soms niet met euro's maar met eiro's in de winkel. Want in het Baltische EU-lid Letland krijgen ze het niet uit hun strot: het woord “euro'. En daarom heeft de regering in Riga gisteren besloten om de euro, die in 2008 de nationale lat zal vervangen, officieel om te dopen tot “eiro'.

“De samenstelling van e en u komt niet voor in de Letse taal“, zegt woordvoerder Edgars Zagorskis van het Letse ministerie van Financiën. De Letten schrijven ook geen Europa maar Eiropa.

Op straat zegt iedereen al lang eiro. Maar Riga zou graag zien dat het woord straks in 2008 ook verschijnt op munten en bankbiljetten, aldus Zagorskis. Hij beseft dat hierover nog een hartig woordje met Brussel zal moeten worden gesproken. De Europese Centrale Bank dringt erop aan dat de munt in alle talen als “euro' wordt geschreven. Wel staat op de biljetten de aanduiding voor euro ook in het Griekse schrift.

“Dit is geen gril van de Letten“, zei Ina Druviete, de Letse minister van Onderwijs, gisteren. “Het is een kwestie die de fundamentele waarden van de EU bedreigt, zoals gelijkheid en identiteit.“ Het doet de Letten ook te veel denken aan de gedwongen russificatie waaraan ze jarenlang zijn onderworpen, toen Letland onderdeel was van de Sovjet-Unie. Druviete wil de kwestie indien nodig uitvechten voor Europese gerechtshoven.

    • Stéphane Alonso