Johnny Cash is weer even terug in Folsom Prison

Het legendarische concert van Johnny Cash in Folsom Prison is nu verfilmd met Joaquin Phoenix in de hoofdrol. De acteur zong gisteren nummers van Cash voor de gevangenen.

Actor Joaquin Phoenix talks with an inmate during a visit to a cell block at Folsom Prison before a screening of his film 'Walk the Line" in Folsom, Calif., on Tuesday, Jan. 3, 2005. Phoenix, who plays singer Johnny Cash in the movie, visited inmates and performed songs from the movie after the screening. (AP Photo/Steve Yeater) Associated Press

“Hello, I'm Johnny Cash“, klonk het gisteren na 38 jaar opnieuw in de gevangenis van Folsom, een stadje ten noordoosten van Sacramento, Californië. Walk the Line, de film over het leven van de countryzanger die in november in de Verenigde Staten in première ging, werd daar aan het begin van de middag vertoond. Acteur Joaquin Phoenix, die de rol van Cash vertolkt, was als speciale gast aanwezig bij de vertoning die werd bijgewoond door een gezelschap van iets meer dan vijftig gevangenen.

Dankzij het concert dat Cash op 13 januari 1968 in “eetzaal 2' gaf, en dat uitkwam op de langspeelplaat Johnny Cash at Folsom Prison, verwierf het complex eeuwige roem. En het gaf de carrière van de toen 35-jarige Cash, die mede door een amfetamineverslaving diepe dalen had gekend, een belangrijke nieuwe impuls.

Cash had Folsom al eerder faam bezorgd door er een nummer over te maken. In 1956, lang voordat hij er optrad, werd zijn derde single uitgebracht; Folsom Prison Blues, met de legendarische zin “I shot a man in Reno, just to watch him die'. Het werd een hit. Ook Phoenix bracht het nummer gisteren voor gevangenen ten gehore, in de door Cash bezongen Greystone-kapel van de gevangenis. Dat deed hij geheel in het zwart gekleed - het handelsmerk van Cash. Samen met Shooter Jennings, die in de film Cash' vader Waylon Jennings speelt. Op de vraag van een gevangene of hij speciaal voor de film gitaar had leren spelen, zei Phoenix volgens het persbureau AP: “John was geen Jimi Hendrix. Het was erg makkelijk, en we hebben veel geoefend.“ Ook in Walk the Line speelt en zingt Phoenix zelf.

Nadat Cash zich in 1968 op het ongebruikelijk vroege tijdstip van iets over half tien in de ochtend aan zijn tweeduizendkoppige publiek van moordenaars, verkrachters en bankrovers had voorgesteld, begon hij aan een enerverende show, op een podium in de eetzaal die baadde in een zee van tl-licht. Met akoestische gitaar, afwisselend staand en zittend op een houten kruk.

De film werd gisteren vertoond op initiatief van Prison Fellowship, een organisatie die bijbelstudie en andere educatieve activiteiten organiseert in gevangenissen, en de gevangeniskapelaan van Folsom. Het gevangenisconcert van Cash heeft een prominente rol gekregen in Walk the Line, waarin Reese Witherspoon June Carter speelt, de vrouw die anderhalve maand na het concert in Folsom trouwde met Cash.

Lange tijd beschouwde Cash zijn twee “prison albums' als zijn belangrijkste werken. Het uitbrengen op plaat van een gevangenisconcert was een langgekoesterde wens van Cash. Zijn platenmaatschappij was er lange tijd tegen uit vrees voor schade aan het eigen imago en dat van Cash. Na zijn legendarische concert in Folsom volgde een jaar later, in februari 1969, voor de plaat en voor televisie een optreden in een andere bajes in Californië, San Quentin (“I hate every inch of you“). Al in de jaren vijftig had hij daar opgetreden.

De in 2003 op 71-jarige leeftijd overleden Cash zat verschillende keren achter de tralies. Voor veel gevangenen was “The Man in Black' dan ook één van hen. “Gevangenen zijn voor een entertainer het mooiste publiek om voor op te treden“, schreef Cash in een begeleidende tekst bij Folsom. “We zorgen voor een zonnestraal in hun kerker.“

De filmmaatschappij was gevraagd om Walk the Line in de gevangenis van Folsom te vertonen, “omdat de les van Johnny Cash is dat het nooit te laat is voor een mens om zijn leven een nieuwe wending te geven, en dat is een boodschap die deze mannen moeten horen“, zei Joe Avila van de Prison Fellowship. Voor de film Walk the Line werden geen opnamen gemaakt in de gevangenis van Folsom. De concertscènes zijn opgenomen in Memphis, de stad waar Cash als 23-jarige zanger zijn eerste plaat maakte.

De film “Walk the Line' van regisseur James Mangold draait vanaf 2 februari in bioscopen in Nederland.

    • Ward op den Brouw