Islamitische sluier

In haar column van 20 december 'De normaliteit van de haat', voert Elsbeth Etty een vurig pleidooi tegen vreemdelingenhaat.

Uiteraard kan westerse vreemdelingenhaat leiden tot weerzin tegen de islamitische sluier, maar daarmee is nog niet het omgekeerde waar, dat kritiek op hoofddoek en sluier altijd vreemdelingenhaat behelzen. Etty gaat daarmee voorbij aan de discussie binnen de islamitische wereld zelf over de wenselijkheid van deze dracht.

Veel moslimfeministes zijn scherpe critici van de conservatieve kledingcodes voor moslima's, omdat zij deze beschouwen als één van de vele instrumenten van de conservatieve islam om van de vrouw een ingetogen en onderdanig wezen te maken. Seksuele intimidatie door mannen wordt daarmee geheel tot haar verantwoordelijkheid gemaakt, vinden zij.

    • Rebecca Noldus Amsterdam