Handel in kaviaar voorlopig verboden door Verenigde Naties

De Verenigde Naties hebben de verkoop van kaviaar verboden, totdat kaviaar-exporterende landen betere informatie geven over de voorraden en over illegale verkoop van de dure delicatesse. Kaviaar, die tot 6.000 euro per kilogram kost, is kuit van de steur, een bedreigde vissoort. Volgens milieuorganisaties is de afgelopen kwart eeuw zo'n negentig procent van alle steur uit de Kaspische Zee verdwenen als gevolg van overbevissing.

(FILES) TO GO WITH "Environment-trade-fish-caviar-animals" - This file picture dated 02 November 2004 shows Iranian Turkman fishermen using a net to pull a Beluga Sturgeon, valued throughout the world for its superior quality caviar, onto their boat in the Caspian Sea, off the Iranian port of Bandar Turkman, 350 kms north of Tehran in the Golestan province. The international agency controlling threatened species ordered 03 January 2006 a ban on international trade in caviar and other products from wild, endangered sturgeon fish. AFP PHOTO/HENGHAMEH FAHIMI Kaviaar
(FILES) TO GO WITH "Environment-trade-fish-caviar-animals" - This file picture dated 02 November 2004 shows Iranian Turkman fishermen using a net to pull a Beluga Sturgeon, valued throughout the world for its superior quality caviar, onto their boat in the Caspian Sea, off the Iranian port of Bandar Turkman, 350 kms north of Tehran in the Golestan province. The international agency controlling threatened species ordered 03 January 2006 a ban on international trade in caviar and other products from wild, endangered sturgeon fish. AFP PHOTO/HENGHAMEH FAHIMI Kaviaar AFP

Volgens CITES, de VN-organisatie die de handel in beschermde diersoorten regelt, hebben de betrokken landen - vooral Rusland, Iran, Kazachstan, Turkmenistan en Azerbajdzjan - onvoldoende duidelijk gemaakt dat de hoeveelheid kaviaar die zij willen exporteren geen gevaar oplevert voor de stand van de steur. CITES meldt niet om hoeveel kaviaar het dit jaar zou gaan. Vorig jaar mocht internationaal 105 ton kaviaar verhandeld worden. Dat is minder dan de 147 ton die in 2004 mocht worden geëxporteerd. Voor dit jaar zou volgens deskundigen de hoeveelheid te verhandelen kaviaar weer wat lager uitkomen.

“Landen die kaviaar willen exporteren moeten duidelijk maken dat hun voorgestelde vangsten en export-quota passen bij de huidige visstand“, aldus Willem Wijnstekers, secretaris-generaal van CITES. “Daarvoor moeten ze ook volledig inzicht geven in wat zij denken dat er illegaal wordt gevangen.“ In de kaviaarhandel wordt er van uit gegaan dat de hoeveelheid illegale kaviaar ongeveer net zo groot is als wat er legaal wordt verhandeld. Een witte steur van zo'n 130 kilo is op de illegale markt ruim 50.000 dollar waard.

Kaviaarproducenten geven ook de importerende landen, vooral de Verenigde Staten en een aantal Europese landen, deels de schuld van de problemen. Volgens Armen Petrossian, van een Parijse firma die 10-15 procent van de legale handel voor zijn rekening neemt, doen de landen te weinig tegen illegale handel. “Geen enkel Europees land doet echt iets om die te stoppen“, aldus Petrossian.

Tussen 2000 en 2005 nam de politie in Europese landen in totaal 12.000 kilo illegale kaviaar in beslag. Het meeste daarvan (2.224 kilo) was bestemd voor Duitsland, gevolgd door Zwitserland, Nederland , Polen en Groot-Brittannië. De Verenigde Staten heeft vorig jaar de invoer van kaviaar van de witte steur verboden. Ook CITES wijst met de beschuldigende vinger naar Europa. De Europese landen “moeten een registratiesysteem invoeren voor hun verwerkende industrie en regels voor het etiketteren van opnieuw verpakte kaviaar“, aldus een woordvoerder van CITES in de Britse krant The Guardian.