Gegratineerde mosselen

Een warm voorgerecht dat kan worden voorbereid en waarvan de
eindbereiding niet meer omhanden heeft dan het te gratineren.
Handig als er vrienden komen eten.

Bereiding: Kook een lobbige tomatensaus door 3 eetlepels olie
te verwarmen in een kleine hapjespan en daarin de tomaten samen
met het bijbehorende sap uit het blik, kappertjes en oregano aan
de kook te brengen en op laag vuur in gesloten pan 15 minuten te
koken onder nu en dan omroeren. Verwijder het deksel, roer de
saus goed om en laat haar zachtjes nog wat indikken zodat ze
flink lobbig is en traag van de lepel loopt. Proef de saus en
breng definitief op smaak met zout en peper. Maal het brood met
een staafmixer tot kruim in het bijbehorende bakje voor droge
stoffen (of gebruik een blender). Hak peterselie, selderij en
knoflook tezamen nog iets fijner. Vermeng broodkruim met het
peterseliemengsel en de parmigiano. Spoel intussen de mosselen
schoon onder stromend water en controleer of ze goed gesloten
zijn; gooi kapotte of gapende exemplaren weg. Kook de mosselen
in een grote hapjespan samen met 1 dl water op hoog vuur enkele
minuten in gesloten pan tot ze allemaal open zijn en giet ze dan
meteen af (bewaar het mosselkookvocht voor een visbouillon); hoe
korter ze koken hoe beter. Verwijder de lege schelphelften.
Bestrooi de gevulde schelphelften met het broodkruimmengsel. Leg
de mosselen naast elkaar in een ruime ovenschaal (of gebruik een
bakplaat) en dek iedere mossel toe met een dotje van de lobbige
en olierijke tomatensaus. Tot zover de voorbereidingen. Verwarm
de oven voor op 200° C. Besprenkel de mosselen bescheiden met
een dun straaltje olijfolie en gratineer ze 30 minuten in de
oven, of tot ze door en door warm zijn. Eet de mosselen door ze
met een vork uit de schelp te halen.

Morgen: chocolade.

Voor 3-4 personen als voorgerecht: 400 gram gepelde
pruimtomaten in blik, fijngeprakt

olijfolie extra vergine

1 eetlepel zoute kappertjes (afgespoeld)

1 theelepel gedroogde oregano

20 gram oud brood zonder korst

20 gram versgeraspte parmigiano reggiano

3 eetlepels fijngesneden gladde peterselie

3 eetlepels fijngesneden bladselderij

1 kg mosselen