Gazprom akkoord met Oekraïne

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom en Oekraïne hebben vanochtend een akkoord bereikt over de verkoop van Russisch gas.

Op basis van het akkoord, dat voor vijf jaar geldt, wordt een onafhankelijke handelsmaatschappij opgericht, Rosukrenergo, die gas koopt van Gazprom voor 230 dollar per duizend kubieke meter. De maatschappij koopt ook gas aan uit de voormalige Sovjet-republieken Turkmenistan en Kazachstan voor een veel lagere prijs.

Daarnaast mag Rosukrenergo voor de doorvoer van Russisch gas via Oekraïne naar Europa een hogere prijs berekenen dan tot nu toe. Het gevolg is dat het bedrijf, waarin de bank van Gazprom en een Zwitserse bank vertegenwoordigd zijn, Oekraïne een gasprijs kan berekenen van 95 euro per duizend kubieke meter.

Het akkoord lijkt een compromis tussen Gazprom en Oekraïne, om gezichtsverlies voor een van beide partijen te voorkomen. Volgens Alexej Miller, directeur van Gazprom, is het akkoord gebaseerd op een prijs van 230 dollar per duizend kubieke meter gas - conform de marktprijs die Rusland vanaf het begin van de gascrisis heeft geëist.

“We hebben een definitief akkoord en wij zijn tevreden“, aldus Miller, na het overleg met Oleksij Ivtsjenko, het hoofd van het Oekraïense staatsenergiebedrijf Naftogaz. Oekraïne kan daarentegen zeggen dat het per saldo niet meer dan 95 dollar hoeft te betalen.

Gazprom sloot zondag de gastoevoer naar Oekraïne af. Dat leidde tot afname van de doorvoer van gas naar verscheidene Europese landen, zoals Hongarije, Oostenrijk en Polen. Volgens Rusland kwam dat doordat Oekraïne gas aftapte (“stal“, aldus Gazprom) van de leveranties bedoeld voor Europese landen, via Oekraïne. Onder grote druk van de EU besloot Rusland een dag later de gastoevoer weer te normaliseren.

In Brussel komen vandaag energiedeskundigen uit de 25 lidstaten van de Europese Unie bij elkaar. “Deze situatie heeft laten zien hoe kwetsbaar de Europese Unie is voor een tekort aan gas“, zei Europees commissaris Andris Piebalgs (Energie) gisteren.

Opinie: pagina 7