Fed wil snel einde aan renteverhogingen

Geleidelijk aan lijkt er een einde te komen aan de reeks van renteverhogingen door het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed). Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde notulen van de laatste vergadering van het beleidsbepalend comité van de Fed op 13 december.

Uit de notulen blijkt dat de meeste beleidsmakers van de Fed denken dat het aantal stappen dat nodig is om de inflatie onder controle te houden “waarschijnlijk“ niet groot zal zijn. De meeste leden van het comité denken dat er nog slechts “enkele“ renteverhogingen nodig zijn.

In december verhoogde de Fed voor de dertiende maal op rij het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt tot 4,25 procent. Uit de begeleidende verklaring maakten analisten en marktpartijen toen al op dat de Fed waarschijnlijk snel zal stoppen met het gestaag verhogen van de rente.

Vandaag, tijdens de eerste handelsdag van de Japanse effectenbeurs, steeg de Nikkei-index met 1,6 procent. De stijging was het gevolg van de berichten rondom de Fed-notulen. De veronderstelling is dat Japanse bedrijven die veel naar de VS exporteren, profiteren van de stijging van de consumentenuitgaven als gevolg van het einde van de renteverhogingen.

De Fed heet de renteverhoging niet langer nodig te hebben om de inflatie te beteugelen. In de eurozone, de twaalf landen met de euro, is die inflatie licht gedaald. De prijzen waren in december gemiddeld 2,2 procent hoger dan een jaar eerder. In november was dat prijsverschil nog 2,3 procent en in oktober 2,5 procent.

Het Europees statistisch bureau Eurostat heeft dat vandaag bekendgemaakt. Belangrijkste oorzaak van de inflatie is de duurdere olie, hogere prijzen voor alcohol en tabak, huisvesting en vervoer.