Europese baan voor landgenoot

Eindelijk weer eens een Europese topfunctie voor een Nederlander: Frans Burgering is sinds 1 januari de nieuwe voorzitter van de Conseil Européen des Professions Immobilières (CEPI) oftewel de Europese branchevereniging van makelaars en vastgoedmanagers. Doel van CEPI is om samen met de Europese Commissie de belangen van de branche te behartigen, de kwaliteit van de makelaardij in Europa naar een bepaald niveau te brengen en een standaard op te stellen voor het opleidingsniveau van makelaars in Europa.

Burgering (59), die zelf nog steeds actief makelaar is in Hoogland bij Amersfoort, is geen nieuwkomer in de club: hij vertegenwoordigde al enkele jaren de Nederlandse brancheorganisatie NVM in CEPI, waarvan 21 Europese landen en in totaal 37 nationale brancheorganisaties lid zijn. “Frankrijk bijvoorbeeld heeft wel drie brancheorganisaties“, aldus Burgering. “Griekenland, Noorwegen en Zwitserland daarentegen zijn geen lid.“ Diverse Oost-Europese landen hebben het lidmaatschap van de CEPI aangevraagd.

Volgens Burgering is Nederland tamelijk ideaal als het om de makelaardij gaat. “De consument klaagt hier wel eens over makelaars, maar Nederland loopt in Europa ver voorop als het gaat om transparantie van de woningmarkt, de kwaliteit van de makelaars en hun opleidingsniveau.“

    • Friederike de Raat