Crucell-topman Brus is lieveling van beleggers

Bestuursvoorzitter Ronald Brus van het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell is door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gekozen tot beleggerstopman van het jaar 2005. ABN Amro topman Rijkman Groenink werd tweede. De derde plaats ging naar Harold Goddijn van beursnieuwkomer TomTom.

Net als vorig jaar ging de eerste plaats niet naar de bestuursvoorzitter van een AEX-fonds. Toen won Jan Aalberts van Aalberts Industries (nu achtste). De AEX-bestuurders staan dit jaar op de plaatsen 2 (Groenink), 4 (Elverding van DSM), 6 (Tilmant van ING) en 8 (Koffrie van Buhrmann, gedeelde plaats met Aalberts).

Brus heeft de eerste plaats te danken aan de spectaculaire koersstijging van Crucell in 2005 (+118%, van 10,10 tot 21,99 euro) en de positieve ontwikkeling van het bedrijf. Crucell sloot in het afgelopen jaar veel overeenkomsten met grote farmaceutische ondernemingen. De financiële resultaten weerspiegelen die ontwikkelingen nog niet: het bedrijf heeft in haar zesjarig bestaan nog nooit winst gemaakt. In de eerste negen maanden van 2005 werd 12,3 miljoen euro verlies geleden bij een omzet van 25,5 miljoen euro.

Groenink dankt zijn tweede plaats aan de overwinning van ABN Amro in de overnamestrijd om de Italiaanse bank Antonveneta. Voor beleggers leverde dat nog niet veel op. De koers steeg in 2005 met 13,3 procent, 12 procent minder dan de AEX index.

De plaatsen 10 tot en met 12 in de VEB-verkiezing gingen naar relatief onbekende ondernemingen en/of topmannen. Deze topmannen - Pruitt (Univar), Geelen (Beter Bed) en Van Gelder (Boskalis) - waren in 2005 wel goed voor een gemiddelde koersstijging van 103 procent.

Er werden 1471 stemmen uitgebracht.