Concentratie in branche zakenreizen

Met de overname van twee concurrenten versterkt BCD, het Nederlandse reisbureau van John Fentener van Vlissingen, zijn positie op de Europese markt voor zakenreizen.

De omzet van het bedrijf verdubbelt bijna van 5 miljard dollar tot 9 miljard dollar (7,5 miljard euro). Het reisbureau voor zakenreizen, dat de overnames gisteren bekend maakte, verwacht de transacties aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar af te ronden.

BCD koopt zakenreis-divisie TQ3 van het Duitse toeristische concern TUI voor een onbekend bedrag. De raad van commissarissen van TUI en de mededingingsautoriteiten moeten overigens nog wel akkoord gaan met de verkoop van TQ3 aan BCD. De Duitse reisorganisatie zegt dat de zakelijke reismarkt wereldwijd door een consolidatiefase gaat. “Dat geeft de mogelijkheid om TQ3, dat niet tot de toeristische kernactiviteiten van het concern behoort, over te dragen op een toekomstgericht zakelijk reisbureau“, meldt TUI.

Daarnaast breidt BCD zijn bestaande minderheidsbelang in het Engelse The Travel Company (TTC) uit tot een meerderheidsbelang. Een voordeel van de samenvoeging van de drie bedrijven is volgens BCD de wereldwijde toepassing van een uniforme technologie. “Eén bedrijf, één bestuur, één technologie“, vatte Fentener van Vlissingen de transactie samen. Hij is president-commissaris van BCD.

De omzet van BCD in zakenreizen kwam tot nog toe voor 80 procent uit de Verenigde Staten. Na beide overnames zal dat aandeel 55 procent zijn. De overige 45 procent van de omzet wordt in de rest van de wereld behaald. Door de overname versterkt BCD vooral zijn positie in de Benelux, Duitsland, Engeland, Scandinavië en het Verre Oosten.

Voor de overnames betaalt BCD naast geld nog een andere prijs. Het bedrijf had een samenwerkingsverband met een ander Engels reisbureau in de zakelijke markt, Hogg Robinson. De twee bedrijven zijn ieder voor 50 procent aandeelhouder van Business Travel International, een internationaal opererend zakenreisbureau. Gisteren maakte BCD bekend dat deze samenwerking wordt verbroken.

Het aantal werknemers van BCD zal door de overnames stijgen van 8.000 naar 13.000. De nieuwe combinatie zal vestigingen hebben in 23 landen. BCD, dat in Nedlerland ook actief is in de toeristenmarkt met bedrijven als Vliegwinkel en VakantieXperts, vergroot door de overname ook zijn Nederlandse omzet. Aan de 400 miljoen van BCD zal de 325 miljoen van TQ3 worden toegevoegd.

Het nieuwe zakenreisbedrijf zal worden geleid door Mike Buckman, die nu bestuursvoorzitter is van het Amerikaanse deel van het zakenreisbedrijf van BCD.