Chaos op snelweg

Een gekantelde vrachtwagen heeft gisteren een verkeerschaos veroorzaakt op de snelweg A1 tussen Deventer en Apeldoorn. De tankwagen, geladen met ethanol (alcohol), was omstreeks het middenuur in de middenberm terechtgekomen en na een stuurcorrectie door de chauffeur omgevallen.

WFA19:VERKEERSONGEVAL MET TANKWAGEN OP A1:WILP;03JAN2006 - De A1 tussen Deventer en Apeldoorn is rond 12.00 uur afgesloten vanwege een ongeluk met een tankwagen. Bij Wilp, tussen Twello en Voorst, scheurde de tank en stroomde brandbare ethanol over de weg. De chauffeur raakte gewond en zes anderen kregen ademhalingsproblemen en of braakneigingen. WFA/wc/str. Rob Voss WFA WFA

Door een scheur lekte er ethanol op de rijbaan. Zeven mensen kregen ademhalingsmoeilijkheden en braakneigingen. Omdat er explosiegevaar dreigde, werden twee nabijgelegen tankstations en een boerderij ontruimd. Automobilisten in de file moesten hun auto's verlaten en afstand nemen.

Ook de andere rijbaan van de snelweg werd afgesloten. Nadat de vrijgekomen ethanol was verdampt en het explosiegevaar was geweken, mochten de automobilisten hun auto's van de rijbaan halen. Het leegpompen en wegtakelen van de vrachtwagen duurde langer dan verwacht. Omdat de afsluiters van de tank door de klap niet meer normaal open konden, moest er door de brandweer speciaal gereedschap worden gemaakt. Ook moest het wegdek en de vangrail worden gerepareerd. Pas om 04.30 uur vanochtend waren beide rijbanen van de snelweg A1 weer open.

Tijdens de afsluiting van de snelweg ontstonden er lange files op de secundaire wegen tussen Deventer en Apeldoorn. Voor de pontjes over de IJssel bij Olst en Wijhe liepen de wachttijden op tot anderhalf uur.