Bedrijfshoofddoek is te dik, vindt caissière

Een caissière uit Tilburg en haar werkgever Nettorama krijgen een maand de tijd om het conflict op te lossen over het materiaal van de bedrijfshoofddoek. Dat besloot de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) gisteren.

De vrouw beschuldigt haar werkgever van discriminatie op grond van godsdienst. Ze werkt al vijf jaar in de supermarkt, maar besloot enkele maanden geleden om een hoofddoek te gaan dragen. Op haar werk zou haar aanvankelijk zijn gevraagd of ze haar hoofddoek wilde afdoen, aldus de caissière in haar klacht bij de CGB, die gisteren werd behandeld. Toen ze dat weigerde bood de supermarkt aan een hoofddoek in de stijl van de bedrijfskleding te laten maken.

Dat is inmiddels gebeurd, maar van “te dikke stof“, aldus de vrouw. “Het lijkt wel een tafelkleed.“ Het materiaal van de hoofddoek bestaat uit een combinatie van polyester (65 procent) en katoen (35 procent). De vrouw vermoedt - zo staat in haar klacht bij de CGB - dat de supermarkt haar op die manier wil ontmoedigen om een hoofddoek te dragen.

“Dat is onzin“, stelde directeur H. Sulman van Nettorama gisteren. “We proberen zo snel mogelijk een rode hoofddoek van polyester te laten maken.“

Die nieuwe, polyester hoofddoek gaat volgens hem onderdeel uitmaken van de bedrijfskleding van de supermarktketen Nettorama.

De CGB heeft de twee partijen een maand de tijd gegeven om het conflict alsnog op te lossen. “We hebben de indruk dat dat wel lukt“, aldus een woordvoerder van de CGB vanmorgen. Als dat niet lukt, dan doet de commissie alsnog een uitspraak.

Directeur Sulman van de supermarktketen vindt dat een correcte aanpak. “We discrimineren niet. We steggelen alleen over het materiaal van de hoofddoek.“

Het is de eerste keer dat een dergelijke zaak door de commissie is behandeld, aldus een woordvoerster.