Arnhemse rosse buurt gesloten

Na veertig jaar is er vandaag een einde gekomen aan de raamprostitutie in het Arnhemse Spijkerkwartier. Op last van de Raad van State zijn de sekspanden met ingang van afgelopen nacht gesloten en de prostituees vertrokken. De gemeente wil van het Spijkerkwartier weer een normale woonwijk maken.

arnhem spijkerkwartier foto rien zilvold Zilvold, Rien

Aan de sluiting ging een lange juridische strijd vooraf. De Arnhemse gemeenteraad besloot al in 1997 de raamprostitutie te verbieden om zo een einde te maken aan de buurtoverlast. De prostitutie verhuisde in de jaren zestig, door de vernieuwing van het centrum, naar het Spijkerkwartier. Op het hoogtepunt telde de rosse buurt meer dan driehonderd ramen, wat veel geluids- en parkeeroverlast met zich mee bracht. De wijk trok veel drugsdealers aan. De bijna zesduizend bewoners kwamen onder meer met wegblokkades in opstand. Door exploitanten uit te kopen en de wijk minder goed bereikbaar te maken, is de omvang van de prostitutie de afgelopen tien jaar ingekrompen.

Acht overgebleven exploitanten, met 110 ramen, hebben met juridische procedures de sluiting vertraagd. Van de gemeente mogen ze op het voormalige terrein van een metaalfabriek een eroscentrum opzetten. Ondernemers in die buurt zijn bezorgd omdat er in de nabijheid ook al een tippelzone en een opvangboot voor drugsverslaafden zijn. De gemeente heeft afgesproken dat prostitutie, drugsoverlast en de tippelzone niet op één plek mogen.