Alstom uit schepen

Het Franse conglomeraat Alstom wil uit de scheepsbouw stappen. Het concern maakte vandaag bekend dat het zijn verlieslijdende scheepsbouwactiviteiten onderbrengt in een gezamenlijke onderneming met Aker Yards. Dit Noorse bedrijf krijgt 75 procent van de aandelen en kan het resterende belang van Alstom in 2010 kopen.

Aker betaalt in eerste instantie 50 miljoen euro aan zijn partner. In 2010 kan nog een betaling van maximaal 125 miljoen euro volgen. Alstom heeft beloofd nog 350 miljoen euro te investeren in de nieuwe onderneming.

Door de overeenkomst krijgt Aker de zeggenschap over de Chantiers de l'Atlantique-werven in Saint-Nazaire en Lorient, die cruiseschepen bouwen.

Alstom bouwt behalve schepen ook treinen, zoals de TGV, en elektriciteitscentrales. De Franse regering moest het concern twee jaar geleden van de ondergang redden. De Europese Commissie stemde hiermee in.