Ali Smith wint Whitbread debuut

LONDEN, 4 JAN. De Britse Whitbreadprijs voor de beste nieuwe roman is gewonnen door de Schotse schrijfster Ali Smith met haar boek The Accidental. De jury maakte gisteren de winnaars van diverse categorieën bekend. De overkoepelende hoofdprijs van 25.000 pond (37.500 euro) wordt op 24 januari toegekend. Smiths roman gaat over de saaie vakantie van een twaalfjarig meisje in Norfolk, die door de komst van een vreemdeling een onverwachte wending neemt. De schrijfster geldt nu als een van de favorieten. Ook Hilary Spurling, die eerste werd in de categorie non-fictie met zijn biografie over Henri Matisse, is een kanshebber. Tot zijn verrassing werd voorts Cold Calls van de 78-jarige dichter Christopher Logue, die zich door de Ilias liet inspireren, bekroond in de categorie poëzie.