Akkoord Somalië wordt verwacht

Twee rivaliserende Somalische politieke leiders zullen nog vandaag een akkoord sluiten dat kan leiden tot het herstel van het centrale gezag in Somalië. Dat wordt door bemiddelaars in Jemen gemeld.

Sinds de laatste president verjaagd werd in 1991 heeft Somalië geen centrale regering en heerst er anarchie. De regering van nationale eenheid die in buurland Kenia werd opgezet om te orde te herstellen, is echter hevig verdeeld. President Abdullahi Yusuf Ahmed heeft zich vorige zomer in het relatief rustige Jowhar verschanst met enkele getrouwen. De voorzitter van het parlement, Sharif Hassan Sheikh Adan, heeft zich met meer dan honderd parlementariërs gevestigd in de hoofdstad Mogadishu, dat op 90 kilometer afstand ligt van Jowhar. Daar durft de president zich niet te vertonen, uit angst dat hij door rivaliserende clans wordt gedood.

Het geruzie tussen de twee politici, lokale krijgsheren die het land in clanrepubliekjes hebben verdeeld en geestelijken en zakenlui die in Mogadishu de dienst uitmaken, dreigde iedere vooruitgang in Somalië te niet te doen. Volgens de laatste berichten hebben president Ahmed en parlementsvoorzitter Adan hun meningsverschillen nu bijgelegd na gesprekken in Jemen. Volgens bemiddelaars zouden de ministers en regeringsinstellingen zo snel mogelijk naar Mogadishu verhuizen. President Ahmed volgt zodra zijn veiligheid kan worden gegarandeerd.

Volgens waarnemers is hierdoor de kans dat de regering, en vooral het parlement van nationale eenheid op Somalisch grondgebied bijeenkomt (tot dusver heeft het alleen in Kenia vergaderd), vergroot. Het parlement, waarin alle clans en krijgsheren zijn vertegenwoordigd, zou kunnen bijdragen aan het herstel van het gezag.

Het is niet de eerste keer dat de terugkeer wordt aangekondigd. In het verleden is het altijd bij woorden gebleven. De druk van het buitenland is nu echter vergroot. Donoren hebben hulp afhankelijk gemaakt van terugkeer van de regering naar Somalië, en de Afrikaanse Unie en de Arabische Liga hebben 7.500 man vredestroepen beloofd om de regering te beschermen.