“Zieke voelt zich uit bedrijf gewerkt'

Steeds meer werknemers voelen zich er door hun bedrijf uitgewerkt als zij langdurig ziek raken. Dat heeft FNV Bondgenoten vandaag in een aantal regionale kranten gezegd. Volgens de vakbond zijn de conflicten het gevolg van strengere regels die het ziekteverzuim moeten tegengaan.

Sinds 2004 moeten werkgevers niet één maar twee jaar het loon doorbetalen van ziek personeel. Bovendien is zowel de werknemer als het bedrijf wettelijk verplicht maatregelen te nemen om het ziekteverzuim zo kort mogelijk te laten duren.

Door de aangescherpte regels krijgt ziek personeel steeds vaker te horen dat het een andere baan moet zoeken. Anderen worden zelfs weggepest, stelt FNV Bondgenoten. “We zien steeds vaker pesterijen door de werkgever in de hoop dat de zieke werknemer zelf ontslag neemt“, aldus arbeidsdeskundige J.Warning van FNV Bondgenoten. Bij de vakbond stromen hierover dagelijks klachten binnen, stelt hij. Warning kan echter geen aantallen geven.

Overigens ziet de arbeidsdeskundige wel veel voordelen aan de strengere regels omdat werkgevers hierin een duidelijke taak hebben gekregen om ziek personeel weer aan de slag te helpen. Om de langdurig zieke medewerkers te ondersteunen gaat FNV Bondgenoten 200 tot 300 kaderleden van de bond opleiden tot “zaakwaarnemer'. Zij moeten de gedupeerden bijstaan in het conflict en hen helpen om weer aan het werk te gaan.

Vorige maand meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het ziekteverzuim van werknemers zich lijkt te stabiliseren. In 2004 was gemiddeld 4,6 procent van het personeel ziek. Een jaar eerder was er een forse daling. (ANP)