www.nrc.nl

Schaken. In zijn schaakrubriek besteedt Hans Ree aandacht aan de mooiste partij van het Russisch kampioenschap dat onlangs in Moskou werd gespeeld. “Zoals in Russische toernooien gebruikelijk is, werd er na afloop van de Superfinale een prijs voor de mooiste partij uitgereikt. Die ging naar Alexander Motylev voor zijn overwinning in de voorlaatste ronde op Jevgeni Barejev (foto). Het was inderdaad een fantastische partij die ook belangrijk was voor het gevecht om de eerste plaats. Als Barejev van Motylev had gewonnen, had hij slechts een half punt achter gestaan op Sergei Roeblevski. Barejev moest in de laatste ronde met wit tegen Tomasjevski, de zwakste speler van het toernooi, dus dan had het nog spannend kunnen worden. Nu niet; Roeblevski werd na een kalme remise in de laatste ronde kampioen van Rusland met een punt voorsprong op de rest van het veld.“

Evgeniy Bareev
Evgeniy Bareev

www.nrc.nl/denksport

Economie voor jou. Jan Pleus doet onderzoek naar de achtergronden van de uitspraak van minister Zalm (foto) in het Algemeen Dagblad dat armoede in Nederland betrekkelijk is. “Het AD baseerde zich bij het stellen van de vraag aan Zalm op de uitkomsten van de Armoedemonitor die het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek samen op 29 november 2005 hebben uitgebracht. Conclusie uit dit rapport: het aantal huishoudens met een inkomen onder de armoedegrens (in 2005 1608 voor een gezin met twee kinderen; voor alleenstaanden en gezinnen zonder kinderen gelden lagere bedragen) is sinds 2002 toegenomen van 580.000 tot ruim 680.000 in 2005. Daarmee valt 10,5 procent van alle huishoudens in deze groep.“

www.nrc.nl/evj