Vijftig autoruiten ingeslagen in A'dam

Een groep van ongeveer twintig jongeren heeft afgelopen vrijdagavond en in de nacht van oud op nieuw de ruiten van tientallen auto's in de Amsterdamse wijk de Pijp ingeslagen. In totaal werden ongeveer vijftig ruiten vernield van ongeveer 25 auto's. Dat heeft een woordvoerder van de Amsterdamse politie vanochtend gezegd.

De politie is op zoek naar een groep Marokkaanse jongeren. Getuigen hebben de politie verteld dat het om Marokkaanse jongeren zou gaan.

De vernielingen begonnen vrijdagavond laat in de omgeving van de Tolstraat. De volgende nacht werden de vernielingen gepleegd in de Tweede van der Helststraat.

De politie vermoedt dat het om dezelfde groep jongeren gaat. “Beide avonden was er sprake van dezelfde werkwijze. Er was geen sprake van inbraak of poging tot diefstal van de auto's, het was pure vernielzucht“, aldus de woordvoerder. De politie onderzoekt of er van de vernielingen beelden zijn gemaakt door camera's aan huizen en bedrijfspanden in de buurt.

De straten waar de vernielingen plaatsvonden liggen in de Diamantbuurt, een buurt die in 2004 enkele weken in het nieuws was, nadat Marokkaanse jongeren een gezin hadden weggepest. Ook andere bewoners zeiden last te hebben van de hangjongeren, die de buurt volledig in hun greep zouden hebben.

Volgens de politie is er geen verband tussen de overlast van toen en de vernielingen van vorige week. “Voorlopig gaan we ervan uit dat het niet om dezelfde groep jongeren gaat. Maar pas als het onderzoek klaar is, kunnen we dat met zekerheid zeggen.“ Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.