Van Velde wil alsnog rijden in skate-off

Gerard van Velde rijdt op vrijdag 13 januari alsnog de skate-off tegen Jacques de Koning op de 500 meter, met als inzet deelname aan de Olympische Winterspelen van volgende maand in Turijn.

De technische commissie van de Nederlandse schaatsbond (KNSB) heeft inmiddels de bevestiging gekregen dat de olympisch kampioen op de 1.000 meter van Salt Lake City (2002) start. Aanvankelijk vond Van Velde dat hij zonder skate-off recht had op het resterende “ticket' en overwoog hij uit principe te bedanken voor een extra start.

Op 13 januari staat ook de skate-off tussen Barbara de Loor en Paulien van Deutekom gepland, op de 1.000 meter. De tweestrijd tussen Frouke Oonk en Marieke Wijsman heeft plaats tijdens de Nederlandse kampioenschappen sprint van komend weekeinde. De kans dat de winnares van deze tweestrijd naar Turijn gaat is klein, aangezien de vierde plek op de 500 meter wordt opgeofferd als Nederland meer dan de tien toegestane starters heeft. Bij de vrouwen is dat normaal gesproken het geval.

Op 27 januari ten slotte wordt de skate-off tussen Simon Kuipers en Rhian Ket verreden. Kuipers krijgt hierdoor voldoende gelegenheid te herstellen van zijn liesblessure. Hij heeft zich inmiddels afgemeld voor de NK sprint van komend weekeinde in Assen. Een start bij de wereldtitelstrijd is voor hem derhalve ook uitgesloten.

Een aantal genomineerden moet nog wel vormbehoud tonen. Dit geldt voor Sanne van der Star (500 m), Annette Gerritsen (1.000 m), Sven Kramer (1.500 m) en Wieteke Cramer (1.500 m). Zij moeten dit doen bij respectievelijk de WK sprint, de wereldbekerwedstrijd in Collalbo en de EK allround.

Verder wijst de KNSB nog een extra schaatser aan voor de teamachtervolging mannen. Hiervoor is ruimte, omdat vooralsnog minder dan het toegestane aantal van tien schaatsers zich hebben geplaatst. Kandidaten zijn Mark Tuitert en Jochem Uytdehaage, die beiden geen individuele start voor “Turijn' wisten af te dwingen.

Anni Friesinger (28) heeft zich geblesseerd afgemeld voor de Duitse allroundkampioenschappen, die vrijdag in Erfurt beginnen. De schaatsster stak bij een training in Inzell haar linkerschaats in het rechteronderbeen. De wond werd met een paar hechtingen gedicht. (DPA)