Teruggevonden Beatles-tapes blijken origineel

AMSTERDAM, 3 JAN. De opnamebanden van de Beatles die in februari 2003 in beslag werden genomen bij clandestiene handelaren in Londen, Sydney en nabij Amsterdam, zijn ”naar alle waarschijnlijkheid” de originele banden die begin jaren zeventig werden gestolen uit het gebouw van Apple, het bedrijf van de groep, in Londen. Dit concludeert de firma BASF in Ludwigshafen, die de op spoelenrecorders afspeelbare banden heeft onderzocht ten behoeve van het gerechtelijk onderzoek naar de diefstal. De opnamen dateren uit 1969, het laatste jaar waarin de Beatles samenwerkten, en werden een jaar later gebruikt voor de langspeelplaat Let it be, in een door producer Phil Spector gepolijste versie. In de platenindustrie is over de authenticiteit van de geconfisceerde banden nooit getwijfeld. Al in het najaar van 2003, een half jaar na de vondst en de arrestatie van zes betrokkenen, werd een selectie uit het ongepolijste materiaal uitgebracht op de succesvolle cd Let it be... Naked.