Televisie Voorkeur

actualiteiten

Netwerk. Verslaggeefster Melliena Beckmann maakte een vervolg op haar bekroonde documentaire Tot de dood ons scheidt..? uit 2003. Nu, twee jaar later, legt ze de scheiding vast van haar door de ziekte van Parkinson getroffen oma Hannie en haar man Wim. Zij trouwden 58 jaar geleden. Door de ziekte moest oma in een verpleegtehuis worden opgenomen. De gedwongen scheiding tussen opa en oma heeft tot vervreemding en een moeilijke verstandhouding binnen het huwelijk geleid. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Reportage over plastische chirurgen die het niet eens zijn met de strengere voorwaarden van de zorgverzekeraars en aandacht voor de Nederlandse Spoorwegen die hun ritprijzen weer willen verhogen. Ned.3, 22.20-22.45u.

Eerste deel van de zesdelige Britse serie Kroon jezelf tot koning - en begin je eigen land waarin de satiricus Danny Wallace onderzoekt wat er allemaal komt kijken om je eigen land te beginnen. Hij vraagt zich af hoe het belastingparadijs Monaco aan zijn rijkdom komt en of zijn land in aanmerking komt voor internationale steun. Ned.3, 23.15-23.45u.

documentaire

Eilanders. Vierde aflevering in een serie portretten van de bewoners van Schiermonnikoog met onder meer burgemeester Bert Swart, die voor de eerste keer een ontmoeting met de koningin heeft, en boer en kooiker Theun die eenden uitzet in een woelige Waddenzee. Ned.1, 19.30-20.00u.

Butlers. Franse documentaire over butlers die in paleizen, kastelen en huizen van miljonairs werken. Met Ivor Spencer, die op de Ivor Spencer School in Londen de kunst van het bedienen onderricht. Behalve bij particulieren werken er veel butlers in chique hotels. Sean Davoren werkte jarenlang bij iemand in huis, raakte daarop uitgekeken en is nu hoofd van de butlers in het luxe Lanesborough hotel in Londen. De steeds wisselende cliënten maken voor hem het vak interessant. Verder zien we Tom Miller, die al veertien jaar butler is bij een rijke familie in Amerika. Ned.3, 19.55-20.25u.

Hoe? Zo!. In deze wetenschapsshow gaat het over de manier hoe je een aardappel kan piercen, headbangende wadpieren en hoe je in één adem een grote luchtzak kan opblazen. Ned.1, 21.05-22.00u.

Koppen: Vier huwelijken en een executie. Documentaire waarin vier vrouwen vertellen over hoe ze verliefd werden op zware criminelen, hun hart volgden, trouwden en hoe ze uitgespuwd werden door de maatschappij. Een van hen zegt in de documentaire: “Ik heb alles verloren. Mijn familie, mijn job, mijn vrienden. Mensen spuwen op mij.“ België 1, 21.45-22.15u.

49 Up. Televisieproject van de Engelse filmer Michael Apted waarin hij om de zeven jaar met mensen praat over hun leven. De personages zijn inmiddels 49 jaar oud geworden. Zo keert er een persoon terug, na een afwezigheid van 14 jaar. Verder zien we vertrouwde gezichten, onder wie taxichauffeur Tony. België 2 (Canvas), 23.50-1.25u.

Geboren met twee hoofden. Manar Maged werd geboren met twee hoofden. Dergelijke geboorteafwijkingen zijn extreem zeldzaam en zijn slechts tien keer eerder voorgekomen. Deze documentaire beschrijft haar buitengewone leven en laat de kijker getuige zijn van de operatie die nodig is om haar tweede hoofd te verwijderen. Talpa, 23.05-0.05u.

Vergezicht: Still doing it. Herhaling van de Canadese documentaire uit 2004 over het actieve seksleven van vrouwen boven de 65 jaar. Krasse vrouwen die nog volop in het liefdesleven staan praten openhartig over hun seksuele gevoelens en ervaringen. Ned.3, 23.15-0.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gesprek met Jacob-Jan Esmeijer, die samen met Thomas Reeve het boek Cricket onder de Zeespiegel heeft geschreven, waarin 25 Nederlandse cricketverhalen staan. Cabaretier Erik van Muiswinkel, een oud-cricketer, wil Jacob-Jan wel helpen zijn boek onder de aandacht te krijgen. Verder de oud-nieuwslezers Joop van Zijl en Loes Haasdijk die praten over de documentaire over vijftig jaar geschiedenis van het NOS-Journaal die donderdag wordt uitgezonden. Ned.3, 19.00-19.45u.

Het elfde uur. Onder anderen een gesprek met publicist Ben Tiggelaar over zijn boek Dromen, durven, doen waarin hij zelfsturing, competenties en de noodzaak van een nieuwe cultuur in het bedrijfsleven belicht. Ned.1, 22.00-22.45u.

samenleving

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Uitgebreide uitzending over de onopgeloste moord op de 19-jarige Milica van Doorn uit Zaandam uit 1992. In het programma wordt een uitvoerig daderprofiel getoond dat is opgesteld door misdaadprofiler Carlo Schippers van de Dienst Nationale Recherche Informatie. Vier mannen met een zedenachtergrond die in het moordonderzoek een rol spelen, zullen een test met een leugendetector ondergaan. De test wordt uitgevoerd onder supervisie van prof. dr. H. Merckelbach van de faculteit psychologie van de universiteit van Maastricht. De uitzending is gemaakt in samenwerking met de familie van Milica van Doorn, politie en justitie. SBS6, 20.30-21.50u.

digitaal kanaal

Jaaroverzicht levensbeschouwelijk nieuws. In deze tijd van terugblikken op het afgelopen jaar zet IKON-Kerknieuws het belangrijkste levensbeschouwelijke nieuws van 2005 op een rij. De speciale themasite biedt per maand een samenvatting van het nieuws, de drie meest gelezen nieuwsberichten en één van de meest bizarre berichten van die maand.www.kerknieuws.nl/jaaroverzicht2005.