Televisie Film van de dag

The Last Emperor. Bernardo Bertolucci was de eerste westerse cineast die toegang kreeg tot de Verboden Stad om daar het fascinerende verhaal van China's laatste keizer op te nemen. Pu Yi kwam als 2-jarige op de troon en ruimde vier jaar later het veld voor de republikeinen. Hij mocht in de Verboden Stad blijven en beschikte daar over 1500 eunuchen. Hij werd hij als stroman gebruikt door de Japanners, zat na de Tweede Wereldoorlog vijf jaar in een Russische cel en werd “heropgevoed' in het door Mao geregeerde naoorlogse China. Zijn laatste jaren sleet hij als parkwacht. Pu Yi was een speelbal van de geschiedenis: van een decadent leven naar een eenzaam bestaan. Het kleurenpalet van cameraman Vittorio Storaro past zich daarbij aan. De uitbundigheid maakt plaats voor monochrome grauwheid. De film won 9 Oscars.(Bernardo Bertolucci, 1987, It/GB/China), België 2 (Canvas), 21.15-23.50u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg