Tegenstander Oegandese president op borgtocht vrij

Kizza Besigye, Oeganda's oppositieleider en belangrijkste uitdager van president Museveni bij de presidentsverkiezingen volgende maand, is maandag door het Hooggerechtshof op borgtocht vrijgelaten. Na zijn vrijlating gingen 12.000 van zijn aanhangers jubelend de straten van de hoofdstad Kampala op en ook in steden elders in het land vonden demonstraties plaats. Met traangas verdreef de politie in Kampala de overigens vreedzame betogers.

Besigye keerde twee maanden geleden na vier jaar ballingsschap in Zuid-Afrika terug in Oeganda. Hij werd op 2 december gearresteerd en bij een burgerrechtbank beschuldigd van hoogverraad en verkrachting. De rechter liet hem op borgtocht vrij maar Besigye werd onmiddellijk gearresteerd en door een militaire rechtbank beschuldigd van terrorisme en illegaal wapenbezit.

Besigyes advocaten begonnen de afgelopen weken verscheidene rechtszaken over de twee schijnbaar gescheiden rechtssystemen. Vorige maand al besloot het Hooggerechtshof Besigye en enkele van zijn medegearresteerde aanhangers op borgtocht vrij te laten, maar een mysterieuze groep gewapende mannen drong de rechtszaal binnen om dit te voorkomen. Deze groep mannen in zwarte T-shirts en donkere zonnebrillen bestaat, zo bleek later, uit regeringsmilitairen. Het militaire tribunaal wees de uitspraak van de burgerrechter af en zei geen boodschap te hebben aan besluiten van het Hooggerechtshof.

Besigye zei gisteren te vrezen opnieuw te worden gearresteerd in opdracht van het militaire tribunaal. Volgens hem zijn alle beschuldigingen politiek gemotiveerd, om te voorkomen dat hij het tegen Museveni opneemt.

Museveni werd tot voor kort geliefd door de westerse donoren, maar mede door de behandeling van Besigye is die liefde ernstig bekoeld. Engeland, Zweden en Nederland bekortten uit protest onlangs hun hulp aan Oeganda.