Rusland zet de gaskraan weer open

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft gisteravond toegezegd zijn gasleveranties aan Europa op peil te brengen. Vanmorgen heeft Gazprom de onderhandelingen met buurland Oekraïne heropend.

Daarmee is een eind gekomen aan een etmaal van groeiende bezorgdheid in Europa over de betrouwbaarheid van de overeengekomen gasleveranties uit Rusland. Gazprom verminderde op nieuwjaarsdag de gastoevoer naar Oekraïne wegens een prijsconflict. Omdat veel Europese landen Russisch gas krijgen aangeleverd via Oekraïne, zagen ook zij hun gasimporten teruglopen. De meeste Europese landen beschikken wel over een buffervoorraad, maar voor verscheidene Balkanlanden die voor hun energievoorziening van Russisch gas afhankelijk zijn, geldt dat niet.

De hervatting van de gasleveringen en de heropening van de onderhandelingen tussen Moskou en Kiev volgden op massale Europese diplomatieke druk op beide hoofdsteden. Buitenland-coördinator Javier Solana van de Europese Unie en Europees commissaris voor buitenlands beleid, Benita Ferrero Waldner, drongen er gisteren bij Rusland en Oekraïne met klem op aan snel een oplossing te zoeken.

,,Met het doel een mogelijke energiecrisis te voorkomen, die door het illegaal aftappen van gas aan Oekraïense kant wordt veroorzaakt, heeft Gazprom besloten meer gas in het Oekraïense netwerk van pijpleidingen te laten stromen. Dit gas is exclusief bedoeld voor consumenten buiten Oekraïens grondgebied“, zo onderstreepte Gazprom-topman Aleksander Medvedev.

Het gasconflict spitst zich toe op de prijsverhoging van 50 naar 230 dollar per duizend kubieke meter die Gazprom van Oekraïne verlangt.

Oekraïne is bereid te praten over een prijsaanpassing in een nieuw af te sluiten gascontract, maar acht het Russische voorstel buitensporig. Kiev verdenkt Moskou ervan dat het via Gazprom Oekraïne wil dwingen zijn pro-westerse koers sinds de Oranje-revolutie van herfst 2004 te herzien.

De Duitse minister voor Economische Zaken, Michael Gloss (CSU), uitte gisteren behoedzaam kritiek op Rusland. Duitsland wil meer gas importeren uit Rusland, maar dat kan volgens Gloss alleen als ,,we weten dat de leveranties uit het oosten betrouwbaar zijn“.

Gloss wees er ook op dat Rusland sinds deze week het roulerend voorzitterschap van de G8 (zeven grote westerse industrielanden plus Rusland) bekleedt en alleen al daarom gehouden is met ,,verantwoordelijkheidsbesef“ te handelen.

Vanmiddag organiseert het Hongaarse ministerie van Economische Zaken met spoed een telefonische conferentie waaraan de energieministers van de Visegrád-landen (Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië) deelnemen. Aan de vooravond van het Europese spoedoverleg, morgen in Brussel, wil het kwartet, dat meer dan de andere EU-landen werd getroffen door het gasconflict, een gezamenlijk standpunt bepalen.

europa en het gas:pagina 5

hoofdartikel:pagina 7

persstemmen:pagina 7