Railconsult komt in handen van personeel

Advies- en ingenieursbureau Holland Railconsult is door een management buy-out grotendeels in handen gekomen van directie, management en personeel. De aandelen zijn overgenomen van de grootaandeelhouders ABN Amro en NPM Capital.

De werknemers van Holland Railconsult hadden sinds 2001 al 24 procent van de aandelen. Dat is gisteren gestegen tot 74,2 procent. De rest van het bedrijf is eigendom geworden van Van Lanschot Bankiers, dat de management buy-out heeft begeleid en gefinancierd. Het bedrag dat met de overname is gemoeid, is niet bekendgemaakt.

Wim Jol, voorzitter van de raad van bestuur van Holland Railconsult, betoonde zich zeer tevreden met de gang van zaken. “Als specialistisch bureau is het voor ons belangrijk een eigen koers te varen en die kunnen we nu in hoge mate zelf bepalen.“

Volgens Van Lanschot, gespecialiseerd in bedrijven waar management en eigendom grotendeels samenvallen, is het uitzonderlijk dat ruim 50 procent van de werknemers - ofwel ruim 600 mensen - in vaste dienst van Holland Railconsult betrokken is bij de management buy-out. Normaal ligt dat percentage tussen de 10 en 20 procent.

Het bedrijf, in 1995 voortgekomen uit de Nederlandse Spoorwegen, wil zijn werkterrein verder verbreden, aldus een woordvoerster. Railbeheerder Prorail is nu de grootste klant van het in Utrecht gevestigde Holland Railconsult, maar het ingenieursbureau wil zijn kennis van staalconstructies ook gaan inzetten op andere gebieden. Het bedrijf ontwierp al hoogspanningsmasten voor Tennet, dat het hoogspanningsnet in Nederland beheert. “Als je je kennis een beetje creatief gebruikt, kun je veel kanten op“, aldus de woordvoerster.

Holland Railconsult wil zich ook meer richten op het buitenland. De afgelopen jaren zijn al vestigingen geopend in Polen, Duitsland en Portugal, daarnaast worden projecten uitgevoerd in onder meer Frankrijk, Slovenië, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In Frankrijk en Portugal werkt Holland Railconsult mee aan het hogesnelheidsnet. Onlangs werd in Polen een ingenieursbureau overgenomen.