Radiozender Yorin FM van RTL naar SBS

RTL Nederland gaat zijn radiozender Yorin FM voor een onbekend bedrag verkopen aan concurrent SBS. Naar verwachting wordt de overeenkomst morgen getekend.

Dat bevestigen bronnen binnen RTL Nederland (RTL 4, 5 en 7). Een woordvoerder van SBS (SBS6, Net5 en Veronica) wilde vanmorgen “nog niet“ reageren. “Ik hoop snel meer te kunnen vertellen. Het is bekend dat wij al jaren een radiozender willen.“

RTL heeft in 2003 ongeveer 33 miljoen euro betaald voor de frequentie. Maar het concern vindt dat het marktaandeel sindsdien onvoldoende is gegroeid. Dat is nu 2,8 procent. Ter vergelijking: marktleider Radio 538 heeft een marktaandeel van bijna 12 procent.

Op Yorin FM draaien de dj's Rob Stenders, Henk Westbroek en Robert Jensen. Zij gaan in principe mee naar SBS. Robert Jensen presenteert ook een talkshow bij RTL en blijft dat waarschijnlijk ook doen. Nog niet duidelijk is of en hoe SBS het profiel van Yorin FM wil aanpassen.

RTL Nederland houdt na de verkoop van Yorin nog een radiozender over: RTL FM. Deze zender heeft richt zich op een breder publiek. Ook dit station heeft een betrekkelijk klein marktaandeel: 2,9 procent. Maar omdat RTL FM als familiezender goed binnen RTL past, staat het station vooralsnog niet te koop.

Veel mediabedrijven proberen hun basis te verbreden. Zo wil PCM een kwaliteitszender beginnen op de televisie. Ook Business News Radio en Het Financieele Dagblad, beide van dezelfde eigenaar, werken nauw samen.

Als SBS Yorin FM verwerft, heeft het concern in Nederland drie televisiezenders, een radiozender en een tv-gids. Sinds 2003 is SBS in het bezit van het zeer winstgevende Veronicablad, het grootste publiekstijdschrift van Nederland. De oplage schommelt rond de 1 miljoen exemplaren.

Sinds de veiling van radiofrequenties in 2003 is de radiomarkt sterk in beweging. Omdat partijen maar één bod mochten uitbrengen ontstond volgens adviesbureau Berenschot de zogenoemde winners curse. Dat betekent dat zoveel is betaald dat nauwelijks winst behaald kan worden. Kort na de veiling ontstond een ware jacht op bekende deejays die voor astronomische bedragen overstapten naar andere zenders.

Ook de op één na grootste radiozender in Nederland, Sky Radio van Rupert Murdoch, staat inmiddels te koop. Volgens berichten in de Britse pers moet de zender meer dan 200 miljoen euro opleveren.

Talpa, van John de Mol, verkocht eerder dit jaar zijn radiofrequentie voor Noordzee FM aan de Belgische Persgroep. Talpa kocht daarvoor in de plaats Radio 538. Dit station is marktleider en vooral bij jongeren zeer populair.