Palestijnen op campagne voor verkiezingen

In de Palestijnse gebieden is gisteren de campagne voor de parlementsverkiezingen van 25 januari begonnen te midden van grote onzekerheid over het doorgaan daarvan.

President Mahmoud Abbas zei gisteren voor het eerst dat hij de verkiezingen wel eens zou kunnen uitstellen, namelijk als de Israëlische regering het de inwoners van Arabisch Oost-Jeruzalem onmogelijk zou maken om te stemmen. Daarmee heeft Israël gedreigd als de gewapende moslimfundamentalistische organisatie Hamas aan de verkiezingen meedoet. Maar functionarissen zwakten dat dreigement later af; zij zeiden dat Israël niet als excuus wil worden gebruikt om de verkiezingen uit te stellen. De laatste verkiezingen, in 1996, werden nog door Hamas geboycot.

Abbas staat onder zware druk van functionarissen in zijn eigen Fatah-organisatie, die nu geen verkiezingen wensen omdat Hamas naar verwachting grote winst zal boeken. Een leider van Hamas, Ismail Haniyeh, zei vanochtend in Gaza echter niet van uitstel te willen weten. De broeders in Fatah hebben om verschillende redenen voorgesteld de verkiezingen uit te stellen, maar wij hebben hun gezegd dat uitstel zal leiden tot een vacuüm en een zwarte toekomst, zei hij bij de lancering van de campagne van Hamas. Eerder meldde Hamas dat het Abbas' plicht is ervoor te zorgen dat er in Oost-Jeruzalem kan worden gestemd.

In de Gazastrook zijn gisteren twee leden van de radicale groep Islamitische Jihad gedood bij een Israëlische luchtaanval. Islamitische Jihad dreigde meteen met wraak tegen Israël.

De nieuwe leider van de rechtse Israëlische Likudpartij, Benjamin Netanyahu, heeft de Likudministers vandaag opdracht gegeven premier Sharons coalitie te verlaten. Netanyahu volgde Sharon op toen deze Likud verliet en een eigen partij oprichtte. Naar verwachting zal Sharon de Likudministers, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Shalom, vervangen door leden van zijn Kadimapartij. Verder heeft Netanyahu's actie weinig gevolgen, omdat er toch al is besloten de parlementsverkiezingen tot 28 maart te vervroegen. Volgens opiniepeilingen zal Kadima de verkiezingen ruim winnen. (Reuters, AP, AFP)