Omzet uitgeverij Wegener daalt opnieuw

De omzet van Wegener, uitgever van regionale dagbladen als De Gelderlander en het Brabants Dagblad, is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Oorzaak is de aanhoudende daling van advertentie-inkomsten, in het bijzonder van nationale adverteerders.

De autonome omzet daalde 1,5 procent tot zo'n 760 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat daalde ook, van 55 miljoen euro vorig jaar tot ongeveer 50 miljoen in 2005. De definitieve jaarcijfers maakt Wegener op 1 maart bekend.

AD Nieuwsmedia, de joint venture van Wegener en uitgeverij PCM, kwam volgens het concern “moeizaam uit de startblokken“. In september lanceerde AD Nieuwsmedia de AD fusiekrant, een samensmelting van het Algemeen Dagblad en verschillende regionale kranten. In een telefonische toelichting zegt bestuursvoorzitter Houwert dat bij deze “gigantische operatie“ fouten zijn gemaakt met bijvoorbeeld het plaatsen van advertenties op de goede plaats. “Dat was onvermijdelijk, maar het is niet bevorderlijk voor de positie van je krant.“ De fusiekrant had zowel te maken met afhakende abonnees als met dalende advertentie-inkomsten.

AD Nieuwsmedia, waarvan Wegener voor 37 procent eigenaar is, droeg nog niet bij aan het bedrijfsresultaat. Dit jaar verwacht Houwert dat dit wel het geval zal zijn.

Een verbetering van de advertentiemarkt ziet Houwert nog niet. Wel is het aantal personeelsadvertenties - in volume ongeveer 10 procent van Wegeners totaal - in 2005 toegenomen.

Houwert ziet 2006 met vertrouwen tegemoet. Voor de regionale kranten, waaronder Eindhovens Dagblad, De Gelderlander en BN/De Stem, is Wegener bezig met een project om ze net als de AD fusiekrant op kleiner formaat (tabloid) uit te brengen. Ook de huis-aan-huiskranten van Wegener, die het afgelopen jaar hun resultaat wisten te verbeteren, zullen vanaf begin dit jaar op tabloid verschijnen.

Ook heeft Houwert een andere aanpak van de advertentiemarkt voor ogen. Bijvoorbeeld door combinaties aan te bieden van advertentieruimte in de papieren kranten en in de versie op internet.