Olieraffinaderij in Irak na tien dagen weer in gebruik

Bagdad, 3 jan. Iraakse steden krijgen weer brandstof na de heropening van de grootste olieraffinaderij van het land, in het noordelijke Bayji. Deze was tien dagen geleden gesloten na dreigementen van rebellen tegen tankautochauffeurs. Het Iraakse kabinet maakte gisteren bekend dat het leger meer manschappen naar de bevoorradingsroutes heeft gestuurd om de chauffeurs te beschermen. Tegelijk is de export van olie hervat vanuit de zuidelijke haven Basra, die te kampen had met slecht weer en infrastructurele problemen. De Iraakse olie-export, de belangrijkste bron van inkomsten van de Iraakse regering, is mede daardoor in december gedaald tot 1,1 miljoen vaten per dag, een dieptepunt sinds de olie-export weer op gang kwam na de Amerikaanse invasie in maart 2003. In het laatste jaar van Saddam Hussein bedroeg de export ongeveer 2 miljoen vaten per dag.