Miss Marokko niet in badpak

Het is beslist geen “vleeskeuring'. De finalistestes hoeven niet in badpak. Een hoofddoek is niet verboden. Het gaat veel meer om hun uitstraling, charisma en intelligentie. De Miss Marokko-Nederland verkiezing moet juist laten zien dat het met de emancipatie van Marokkaanse meisjes de goede kant op gaat. Volgens Fouad Astitou, organisator van het event, wordt de jonge Marokkaanse vrouw in Nederland vaak ten onrechte afgeschilderd als iemand die onderdrukt wordt door haar familie, religie en cultuur. Ze wordt uitgehuwelijkt, bezit geen rechten en wordt achtergesteld bij mannen. “Met de Miss-verkiezing willen we het signaal aan de buitenwereld afgeven dat dat een achterhaald beeld is“, aldus Astitou.

Marokkaanse vrouwen hebben volgens hem inmiddels veel meer te bieden dan hun uiterlijk. Ze zijn intelligent, eigenwijs, en mondig. Ze weten wat ze willen. Het ontgaat menigeen in Nederland, meent hij, dat ze steeds meer prominente plaatsen in de samenleving innemen, onder meer in de media, de filmindustrie, de literatuur, de topsport en de politiek.

De eerste acht aanmeldingen voor de Miss Marokko-Nederland verkiezing zijn binnen. Ze hebben hun maten en lengte niet hoeven op te geven. “We mikken niet op barbiepoppetjes, maar op vrouwen die je ook nog mooi vindt als ze hun mond open doen“, benadrukt Astitiou. De inschrijving, met foto, loopt nog tot eind februari. De organisatie mikt op tussen de tweehonderd en vijfhonderd aanmeldingen. Daaruit selecteert een castingbureau in verschillende rondes de 12 finalisten. Zij strijden op 9 juni in De Meervaarthallen in Amsterdam om de titel van het mooiste Marokkaanse meisje van Nederland in 2006.

Dat wordt geen typisch Marokkaanse avond, aldus Astitou. “We leven in Nederland en dat zal in het programma nadrukkelijk tot uitdrukking komen.“

Astitou hoopt dat de Miss Marokko-Nederland verkiezing een jaarlijks terugkerend evenement wordt.