Laborante moest van Hwang eicellen afstaan

Een twintigjarige onderzoekster uit het laboratorium van Woo-Suk Hwang werd gedwongen om eicellen af te staan voor het onderzoek van de kloonspecialist. Dat zegt zij in een programma van de Zuid-Koreaanse televisiezender MBC dat vandaag wordt uitgezonden.

Hwang hield tot nu toe vol dat zijn medewerksters vrijwillig eicellen hadden gedoneerd. De laborante Eul-Soon Park zegt nu dat Hwang haar verplichtte om eicellen af te staan, nadat ze in het laboratorium per ongeluk een petrischaal had omgestoten. Woo-Suk Hwang nam eind december ontslag als hoogleraar aan de Nationale Universiteit van Seoul nadat een interne commissie had aangetoond dat zijn stamcelkweken van gekloonde menselijke embryo's vervalst waren. Hwang had over die unieke kweken in mei vorig jaar gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Ophef ontstond al in november toen bleek dat Hwang vrouwen had betaald om eicellen te doneren. Daarnaast hadden twee van zijn eigen junior-werkneemsters, onder wie Eul-Soon Park, eicellen afgestaan voor het onderzoek. Hwang benadrukte dat de twee zelf het initiatief hadden genomen en dat geen dwang in het spel was geweest. (ANP/AFP)