KLPD-chef: cellentekort op Curaçao

Het tekort aan gevangeniscellen frustreert de aanpak van criminelen op Curaçao. Dat meent korpschef P. van Zunderd van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Maar volgens de Antilliaanse minister van Justitie, D. Dick, loopt de Nederlandse hoofdcommissaris achter de feiten aan.

Ook de Nederlandse minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) is het oneens met de stelling van de korpschef. Op verzoek van de Antilliaanse regering zijn vorig jaar dertig Nederlandse rechercheurs van de politie en de Koninklijke Marechaussee ingezet op Curaçao.

De criminaliteit op het eiland is omvangrijk. Op een bevolking van 130.000 inwoners werden in 2004 vijftig mensen vermoord. Vorig jaar liep dat aantal terug tot 21, mede dankzij de samenwerking tussen Curaçaose en Nederlandse rechercheurs. Bovendien waren er minder afrekeningen in het drugscircuit.

Maar volgens korpschef Van Zunderd wordt de effectiviteit van de Nederlandse rechercheurs ondermijnd door het gebrek aan celcapaciteit op Curaçao. De hoofdcommissaris vreest dat de inzet van de Nederlandse politie leidt tot meer Curaçaose criminelen in Nederland. Als de druk op Curaçao te groot wordt, zo redeneert de korpschef, kunnen de niet-gedetineerde criminelen makkelijk naar Nederland uitwijken.

De Antilliaanse minister Dick noemt de uitlatingen van Van Zunderd “pure onzin“. Hij wijst erop dat sinds zijn aantreden in maart 2005 er 73 plaatsen op Curaçao zijn bijgekomen. Ook op zustereiland Bonaire zijn nu 53 cellen beschikbaar. Volgende maand worden in de Curaçaose gevangenis Bon Futuro 70 nieuwe plaatsen in gebruik genomen. Vanaf maart worden daar 120 extra cellen bijgebouwd.

“Van Zunderd is of niet op de hoogte van de laatste gegevens of hij laat zich informeren door mensen die niet weten hoe het zit“, aldus Dick. Half december maakten de Nederlandse en de Antilliaanse regering, in het kader van het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen, vergaande afspraken over de uitbreiding van de celcapaciteit op de eilanden. Minister Remkes, verantwoordelijk voor de landelijke politie, zegt vertrouwen te hebben in die afspraken. Volgens Remkes heeft Dick “met de uitbreiding van de celcapaciteit een voortvarende start gemaakt“.