Kabeljauw met linzen

Voor 2 personen:circa 400 gram dikke kabeljauwfilet, in tweeën gesneden geelwortel voor het bestrooienzeezout en versgemalen zwarte peper1 wortel, 1/2 kleine ui, 1 stengel bleekselderij, paar takjes verse peterselie100 gram Puy-linzen2 lente-uitjes1 eetlepel kappertjes2 eetlepels vinaigrettehandvol gehakte verse koriander

In dit recept worden de kabeljauwfilets in de magnetron gekookt, maar u kunt de kabeljauw naar wens ook bakken of grilleren. In dat geval is het wel aan te raden om van tevoren kabeljauwfilets met vel te bestellen. Waarom visfilets met vel niet standaard bij alle vishandelaren verkrijgbaar zijn, is mij een raadsel. De kans dat de vis tijdens het bakken of grilleren uit elkaar valt is groot als er geen vel aan zit om het vlees bij elkaar te houden. Daarnaast is krokant gebakken of gegrild vel heerlijk. De gaartijd hangt van de dikte van de vis af. Reken op circa 8 tot 10 minuten voor een dikte van 3 centimeter op een matig tot middelhoog vuur of onder een middelhete tot hete grill. Controleer met de punt van een mes. Bestrooi de vis aan beide kanten met geelwortel, zout en peper. Zet even weg.

Schil de wortel en snijd hem in twee of drie stukjes. Pel de ui. Was de bleekselderij en snijd de stengel in twee of drie stukjes. Doe de groenten, peterselie en linzen in een middelgrote pan en giet er zoveel koud water over, dat alles onderstaat. Leg er een deksel op, zet op een middelhoog vuur en breng aan de kook. Draai het vuur naar gematigd niveau en laat circa 15 minuten koken tot de linzen net gaar zijn. Neem de pan van het vuur, giet over in een zeef en verwijder de groenten. Doe de linzen terug in de pan. Snijd de lente-uitjes bij en snijd ze in plakjes. Hak als u kapperappeltjes gebruikt de kappertjes grof. Schep de lente-uitjes, kappertjes en vinaigrette door de linzen.Proef en breng op smaak met zout en peper. Houd de linzen warm op een vlamverspreider op een laag vuur of in een lauwe oven. Doe de kabeljauw in een magnetronschaal en leg er het deksel op. Zet circa 8 tot 10 minuten in de magnetron op 600 watt, of tot de vis gaar is. De precieze tijd is afhankelijk van de dikte van de kabeljauw. Schik de stukken kabeljauw op borden en schep er de linzen omheen. Dien op met gekookte aardappels.

Kim Maclean

Morgen: gegratineerde mosselen.

    • Kim Maclean