Hoe vossen, vogels en zwijnen te lokken

In Spanje en Italië krijgen ze hem niet. Daar zijn ze mij te gek op vogeltjes, zegt de Nederlandse importeur voor Europa van een Amerikaans tjilpmolentje. Er komt geluid uit dat lijkt op het fluiten van een vogel. Echte vogels komen kijken wat er tjilpt.

Het tjilpmolentje dieren lokken

Van Spanjaarden en Italianen wordt gezegd dat ze van vogeltjes houden. In de braadpan. Daarom verkoopt Conny Snoep, groothandelsvrouw in maar één product, de tjilpmolen tot aan de Zuid-Franse grens.

De Audubon Bird Call bestaat al meer dan vijftig jaar en is in Nederland in leukere speelgoedwinkels te koop, in overlevingswinkels en bij natuurorganisaties. Verkoopadressen en sterke verhalen zijn te vinden op www.audubon-birdcall.com.

De tjilpmolen bestaat uit een 27 millimeter lang stukje berkenhout, doorboord en met een holte in een van de kopse kanten. Door een tinnen knopje in de holte rond te draaien ontstaat wrijving die piept.

In twee tellen leert de muzikant met druk en beweging zo in toonhoogte en geluidssterkte te variëren dat je zou zweren dat er een vogeltje in huis is. Conny Snoep importeert het ding al twintig jaar. Het instrumentje wordt volgens haar ook gebruikt om vergaderingen te verluchtigen. Stil, ik hoor wat, een vogeltje, waar zou het zitten?

Maar kan je er werkelijk vogels mee lokken?

Op de website (adres, zie boven) staat een fotootje van een joch met een tjilpmolentje in zijn hand en op zijn hand een vogeltje dat naar het apparaatje kijkt. Als ze zo dichtbij komen zou het lokmachientje wat zijn voor Vlamingen die graag spreeuwen eten. Je lokt ze zo je keuken in als je de spreeuwentjilp te pakken hebt.

Kan dat? Er zijn vogelfluitmakers die bang zijn voor afnemers met boze bedoelingen. De Quelle est Belle Company in Frankrijk maakt prachtige houten fluiten die vogelzang nabootsen. Meer dan veertig verschillende fluiten voor veertig verschillende vogelgeluiden.

Op een huishoudbeurs in Duitsland demonstreerde een Fransman zijn fluiten. Hij ontstak in woede toen ik hem vroeg of het lokfluiten waren voor jagers. Ze zijn gemaakt voor natuurvrienden die vogels willen lokken om ze goed te kunnen bekijken, zei hij.

En als een natuurvriend een vos van dichtbij wil zien? Dan moet hij een fluit nemen die het geluid maakt van een wanhopig konijntje. Die maken de Fransen niet, maar Amerikanen wel.

Een internetwinkel in Purmerend verkoopt Amerikaanse lokfluiten. En een paar Duitse. “Gemaakt door jagers voor jagers' (www.beesoutdoors.nl).

Beesoutdoors betekent niks, zegt de winkelier, door zijn mobiele telefoon terwijl hij op drijfjacht is (in de laatste week van het vorige jaar).

Bij de fluiten op zijn website staat wat ze doen of waar ze voor dienen. Je kan ze horen door op het beeldscherm op een luidsprekericoontje te klikken.

Een vos wordt gelokt met een fluit die het geluid maakt van een konijn in doodsnood. Er zijn meer dieren-in-noodfluiten. “Door in en uit te ademen maakt de fluit het geluid van een kalf in moeilijkheden“, staat bij een hertenlokker. Er is een fluit die “het natuurlijke geluid maakt van een kraai in gevecht met een havik“. Je vraagt je af wat dat oplevert. Een paar fluiten verder staat een verklaring.

Een fluit die “varkensgegrom maakt en de kreten van vechtende beren. Dit geluid trekt andere varkens aan.“ Vechtfluiten lokken dus publiek dat op vechtende soortgenoten afkomt. Net mensen, wilde zwijnen.

Er is een eendenfluit die “klinkt alsof er twee wilde eenden zijn“. En een fluit om een hele kudde mee na te bootsen. Hij “creëert het gegrom van meer dan 1 hert“.

De lokfluiten uit Purmerend kosten gemiddeld 15 euro per stuk. Ganzen- en eendenlokkers zijn duurder. Volgens de winkelier kopen gekke Amerikanen eendenfluiten van wel 1.000 euro. Ze blazen er ook mee op lokwedstrijden. Het tjilpmolentje kost 7,50 euro.

Natuurorkestje beginnen?

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk