Herverdeling geld voor veiligheid VS

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid gaat de 765 miljoen dollar die beschikbaar is voor de beveiliging van steden anders verdelen. Dat zou minister Michael Chertoff vandaag bekendmaken.

Kern van het beleid is dat de verdeling van het fonds sterker gebaseerd zal zijn op de inschatting van risico's dan nu het geval is. Als gevolg daarvan zal er meer geld gaan naar de steden met grotere veiligheidsrisico's. Dat zijn over het algemeen de grotere steden.

In het huidige beleid ontvangt bijvoorbeeld een gemeente als North Pole (1.700 inwoners) in Alaska 557.400 dollar voor reddingsapparatuur en het bijna tien keer zo grote Outogamie County in de staat Wisconsin 500.000 euro voor vergelijkbare uitrustingen. In de toekomst krijgen waarschijnlijk minder steden geld.

Hoewel het ministerie in de eerste plaats werd opgericht om de VS te beschermen tegen terreuraanvallen zoals die van “11 september', is het ook verantwoordelijk voor de bescherming tegen natuurrampen. De verandering is mede ingegeven door de gebrekkige voorbereiding op de orkaan Katrina, die in augustus een deel van de zuidkust van de VS verwoestte. De rampenbestrijdingsdienst FEMA, die onder het ministerie valt, en de regering-Bush kregen ook felle kritiek op hun respons op de ramp. Zij zouden teveel gericht zijn op terreurbestrijding. Bij de inschatting van veiligheidsproblemen zal nu het risico op natuurrampen zwaarder worden meegerekend. (AP)