Grote Vier waardevol?

Beleggers verwachten een hoop groei van de Grote Vier van internet: Google, Yahoo, Ebay en Amazon. Met een paar rekensommen kun je redelijk goed schatten hoeveel groei precies. Ebay is het goedkoopst met 44 maal de verwachte winst over 2006, terwijl het Amerikaanse marktgemiddelde op 17 maal de verwachte winst ligt. Om een dergelijke premie te kunnen rechtvaardigen, moet het internetveilinghuis zijn winst de komende vijf jaar ongeveer 20 procent sneller laten stijgen dan de markt. Dat lijkt moeilijk, maar niet onmogelijk.

En dat is het hele punt. De onzekerheid maakt het gissen naar de waarde van een internetaandeel een zinloze bezigheid. Hun waarderingen zijn omgeven met wat de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld “onbekende onbekendheden“ zou noemen. Diensten als internettelefonie, televisie of iets dat nog niet is uitgevonden kunnen miljarden waard zijn voor een bedrijf als Yahoo. Maar aan de andere kant kan een nieuw bedrijf of een technologische verandering alle kernactiviteiten onderuithalen, zoals de Internet Explorer van Microsoft tien jaar geleden met de browser van Netscape deed.

Dat is de reden dat het misschien leerzamer is om te kijken naar wat ingewijden doen. En die halen hun geld weg bij alle vier de bedrijven. Nergens zijn meer aandelen verkocht dan bij Google, dat ook het best in staat is gebleken nieuwe markten aan te boren. Bovendien heeft Google er onlangs mee ingestemd 1 miljard dollar van zijn kapitaal te investeren in een belang van 5 procent in AOL. Probeer eens niet te bedenken wat de overeenkomst zegt over de waardering van AOL, maar draai het om en bedenk wat zij betekent voor de waardering van Google.

AOL voorziet in 5 procent van Google's winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen (ebitda), ofwel zo'n 125 miljoen dollar in 2005. Op grond daarvan zou beweerd kunnen worden dat Google achtmaal zijn ebitda op tafel legt om zijn eigen winst veilig te stellen. Google wordt door de markt op 47 maal de ebitda gewaardeerd. De vergelijkingen zijn misschien niet helemaal zuiver, maar zij kunnen wél het verschil illustreren tussen de torenhoge toekomstverwachtingen van het algemene publiek en dat wat ingewijden mogelijk achten.

Robert Cyran

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Robert Cyran