Elitaire topvijfjes van NRC-filmrecensenten

De lijstjes van de filmredacteuren van NRC Handelsblad met hun vijf favoriete films van 2005 tonen weer eens aan hoever de voorkeur van de filmrecensent afstaat van die van doorsnee bioscoopbezoeker (NRC Handelsblad, 28 december). Ik ben een fervent filmkijker. Ik probeer elke week een bioscoop te bezoeken en huur wekelijks dvd's van films die ik in de bioscoop heb gemist.

In mijn omgeving zijn ook nogal wat filmfans die hetzelfde doen. We zijn kritisch, we gaan niet naar elke blockbuster uit Hollywood. We kiezen films van bovengemiddelde kwaliteit waarbij we afgaan op regisseur, acteurs en actrices en de algemene opinie. Zo is op de site rottentomatoes.com goed te zien hoe een film in de VS is ontvangen. Ik heb in mijn omgeving het afgelopen jaar niemand gehoord die naar Bin Jip is geweest, de meest genoemde film in de lijstjes van NRC. Niemand vroeg mij enthousiast: zeg, heb jij The 3 rooms of Melancholica al gezien? Wie zijn die mensen die die films zien? Ik praat met filmfreaks over de nieuwe Spielberg, over A history of violence, over Batman Begins en wat er allemaal aan Batmanfilms aan vooraf ging. Nederlandse filmrecensenten hebben volgens mij een aangeleerde afkeer van alles wat uit Hollywood komt.

Uit de elitaire topvijfjes van NRC Handelsblad blijkt dat geen enkele Engelstalige productie de critici heeft kunnen behagen. Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Over het algemeen gaan buitenlandse critici veel serieuzer om met het mainstream-aanbod dan Nederlandse filmscribenten. Bezoekers van de Internet Movie Database (IMDB) discussiëren op een serieuze manier over films uit Engelstalige landen, net zoals de mensen over muziek praten en denken in de film High Fidelity.

Film hoeft niet altijd kunst te zijn, maar het is wel een hele kunst om een goede film te maken. Ik laat me liever bijna drie uur vermaken door de nieuwe Harry Potter in plaats van half slapend naar een zwijgende film uit Zuid-Korea te kijken. Dat is persoonlijk, maar de miljoenen die wereldwijd ook naar Potter gaan kunnen toch niet allemaal een foute smaak hebben.

    • Peter Punt Dordrecht