Elektrocuteer de luizen op de kinderhoofden

Luizen, mijten, teken, vlooien: we willen ze niet, maar zij ons wel. En als we ze hebben, wat moeten we dan doen? Operatie Uitroeiing kan zoemend beginnen.

Het jongetje (4) in dit verhaal wil anoniem blijven. Dat is niet zo gek, want hij heeft luizen. Ook dat is niet zo gek, want op de school van het jongetje heerst, net als op veel andere basisscholen, een ware luizenepidemie.

De school neemt voorzorgsmaatregelen: alle jassen moeten eerst in een blauwe “luizenzak' worden opgeborgen, en mogen dan pas aan de kapstok. Zo kunnen de luizen niet van jas naar jas overstappen.

De school heeft geen luizenmoeders of luizenvaders, maar wel worden stagiairs zo nu en dan ingezet om tussen de haartjes van de leerlingen te snuffelen.

Zodra een stagiair een luis beet heeft, krijgt het kind een wit memoblaadje mee naar huis met daarop zijn naam en de gevangen luis onder een plakbandje. Ontkennen heeft dan geen zin meer.

De meeste ouders spoeden zich daarop naar de apotheek of drogist voor een antiluizenshampoo of lotion. Niet alleen de getroffene moet behandeld worden, maar het hele gezin. (En alles wassen: kleding, jassen, beddengoed). Sommige ouders gebruiken de shampoos of lotions preventief.

Mijn oma beweert dat het heel effectief is om de haren van de kinderen niet te wassen. Luizen vinden volgens haar pasgewassen, schone haren het lekkerst om eitjes in te leggen. Ik ben geneigd mijn grootmoeder op haar woord te geloven, maar het is niet wetenschappelijk onderbouwd.

Over die antiluizenshampoos lopen de meningen ook uiteen. Sommige wetenschappers weten zeker, anderen vermoeden, dat het gebruik van de shampoos of lotions slecht is voor kinderen, vooral als ze veelvuldig worden gebruikt.

De giftige stoffen in die producten zouden via de hoofdhuid worden opgenomen door het lichaam. Daarnaast zou de hoofdluis resistent worden tegen deze gifmiddelen.

Maar er is een niet giftig alternatief: de elektronische luizenkam, de Robi Comb Pro. Ontworpen in een kibboets in Israël door de producent van Epilady, een apparaat dat zeer effectief de haren van damesbenen met wortel en al verwijdert (wel pijnlijk).

De elektronische luizenkam is een klein apparaatje, met aan één kant een metalen kam. Het werkt op batterijen. De kam kan op twee standen aan. De eerste stand is de luizen-opsporingsstand. De kam laat dan een hoge zoemende toon horen.

Het anonieme jongetje is heel braaf. Hij zit stil en buigt zijn hoofd. De metalen kam glijdt zoemend over zijn hoofdhuid. Als het brommen plotseling stopt, is er een luis gesignaleerd. Niet gaan zoeken, meteen stand twee inschakelen: de luizen-dodingsstand. “Pang'.

Dat geluid heb ik er zelf bij bedacht, want je hoort niets. Aan de andere kant van het apparaatje zit een borsteltje dat je er met een vingernagel kunt uittrekken. Daarmee borstel je de kam schoon. In het borsteltje zit een klein vergrootglaasje ingebouwd. Daarmee kun je de grijsgrauwe, dode luis bestuderen. Maar het hoeft niet. Daarna weer verder kammen, net zolang tot het zoemen niet meer stopt.

De kam vernietigt geen neten. Neten zijn de doorzichtig-witte eitjes van de luis. Als een neet uitkomt, duurt het ongeveer zeven dagen voordat de larf een volwassen luis is geworden. De kam vernietigt larven en volwassen luizen.

Het jongetje moet dus een flink aantal keren gekamd worden zodat er niet stiekem een luisje overschiet. Het jongetje vindt dat niet erg. Hij weet dat als hij stil blijft zitten tijdens het kammen, hij als beloning een spekkie krijgt.

Elektronische luizenkam: 29,95 euro. Verkrijgbaar bij drogist of apotheek en anders via internet: www.selecttrade.info

    • Sheila Kamerman