Einde aan leed dat beugelbekkie heet

Een beugel hoort in de mond. Bij voorkeur in een jeugdige mond. Oudere beugeldragers voelen vaak enige gêne bij het staalgeblikker. Voor hen nu de onzichtbare beugel.

Volwassen en een beugel Invisalign

De 22-jarige Daan van Rossum had ruim een jaar geleden nog een onregelmatig gebit. Niet dat het allemaal schots en scheef stond. “Maar het viel wel op. Ik ging er niet zo snel breed lachend mee op de foto.“

Aan een ouderwetse slotjesbeugel wilde hij niet beginnen. “Als je nog op de middelbare school zit, heeft iedereen wel zo'n beugel, maar ik voelde me te oud voor zo'n ding.“

Nu, een jaar later, staan de tanden van Van Rossum recht. Alleen de mensen die het wisten, konden zien dat hij het afgelopen jaar een beugel droeg.

De kunststof beugel werd eind jaren negentig in Amerika ontwikkeld. Wereldwijd zijn er ongeveer 400.000 patiënten mee behandeld, ook in Duitsland en België. Voor het maken van de Invisalign-beugel worden 3D-technieken gebruikt. Daarmee wordt vanuit het bestaande gebit getoond hoe het nieuwe gebit eruit komt te zien. Om de twee weken krijgt de patiënt een nieuw bitje dat zijn tanden weer net iets meer in de juiste positie zet. De gemiddelde behandeling duurt negen maanden tot een jaar.

De Amsterdamse tandarts Dyo Ottens was vier jaar geleden een van de eersten die in Nederland begon met de Invisalign-beugel. Inmiddels hebben zo'n zestig patiënten van hem voor de onzichtbare beugel gekozen.

Vaak zijn het mensen die als kind al een beugel hadden, maar bij wie de tanden toch weer zijn gaan verschuiven. Er zijn ook patiënten die nooit aan een beugel zijn begonnen en daarvan nu spijt hebben.

“Het systeem is voor 95 procent van de patiënten geschikt“, zegt Ottens. “Alleen bij extreme afwijkingen zijn er beperkingen.“

Voor kinderen is de Invisalign-beugel niet te gebruiken, omdat hun kaak nog groeit en deze groei niet te voorspellen is. Alleen wanneer de kaak is uitgegroeid, kunnen de tanden met Invisalign in de juiste positie worden gebracht. De onzichtbare beugel is duurder dan een “gewone beugel'. Wie het boven- of ondergebit wil corrigeren, moet zo'n 3.000 euro neertellen, voor beide kaken kost het 4.000 euro.

De bitjes moeten 24 uur per dag gedragen worden, maar mogen er met eten en drinken even uit. Na ongeveer een jaar staan de tanden in de juiste positie en hoeft alleen 's nachts nog een bitje gedragen te worden om ze daar ook te houden.

Net als een “gewone' beugel doet de Invisalign ook pijn. “Wanneer je na twee weken weer een nieuw bitje indoet, klemt dat strak om je tanden. Het kauwen van eten doet dan even zeer, maar na twee dagen voel je het niet meer“, zegt Daan van Rossum. “Alleen in het begin was het ook even wennen met praten, omdat je tong een beetje wegglipt.“

www.invisalign.com

    • Karin Quint