Een opvolger voor een koopje

Geen opvolger in de zaak? Koop een andere zaak, en benoem diens baas tot je opvolger.

Bij het financiële handelshuis Van der Moolen, dat actief is op de financiële markten op twee continenten, wordt de nieuwe man ook meteen de eerste man.

Van der Moolen koopt het Nederlandse financiële handelshuis Curvalue. Diens oprichter en grootaandeelhouder, R. den Drijver, volgt ergens dit jaar bestuursvoorzitter F. Böttcher van Van der Moolen op.

Een ongewone opvolging?

Nee, al zijn er ongetwijfeld meer commissarissen en bestuursvoorzitters die eerder een headhunter bellen voor een vacature dan een zakenbank om een opvolging plus overname te ondernemen.

Meer eerste mannen bij beursgenoteerde bedrijven in de AEX-index stegen via een overname naar de top. Neem M. Tilmant bij ING, die meekwam met de Belgische bank BBL. Of D. Shepard, eerste man bij Aegon, die via een Amerikaanse overname in Den Haag belandde.

Wat langer geleden: topman Z. Miles van tijdelijk werkverschaffer Vedior kwam mee met een grote Britse overname.

Andersom zie je vaker: bij (vermeend) gebrek aan een opvolger zoekt een bedrijf een koper, dan wel wordt het bedrijf bestookt door zakenbanken of concurrenten die hun kans schoon zien. Neem de strijd om de overname van automatiseringsbedrijf Pinkroccade een jaar geleden: onrustige grootaandeelhouders, binnen- en buitenlandse belangsteling, en geen duidelijke opvolger voor bestuursvoorzitter H. Bosma. Uiteindelijk was concurrent Getronics de gelukkige bieder.

Bij Van der Moolen wordt opvolger Den Drijver niet alleen eerste man, maar ook eerste aandeelhouder. Van der Moolen betaalt de overname deels contant (5 miljoen euro), deels in eigen aandelen (3,8 miljoen stuks), en deels uit de toekomstige winsten die Curvalue gaat maken. Als grootaandeelhouder (79 procent) van Curvalue krijgt Den Drijver straks een aandelenbelang van ongeveer 7 procent in Van der Moolen. Dat is meer dan de tot nu toe bekende aandeelhouders als Fortis en de Amerikaanse bank US Trust.

De aankondiging van de wisseling van de wacht joeg de koers van Van der Moolen gisteren 15 procent omhoog. Verraadt het opluchting over het vertrek van Böttcher? Of speculatie op een overname? Of gewoon vertrouwen in de winstpotentie van Curvalue? Voor Den Drijver zelf heeft het in elk geval een gunstig neveneffect. De waarde van zijn Van der Moolen-aandelen steeg gisteren in één klap met ruim 2,5 miljoen euro naar ruim 20 miljoen euro.

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga