Duitse lachfilm over Adolf Hitler

De Zwitserse regisseur Dani Levy heeft een voorliefde voor heikele onderwerpen. Vorig jaar maakte hij furore met een komedie over joden in Duitsland, Alles auf Zucker. Dit jaar werkt hij wederom aan een komedie, nu over de nazi's: Mein Führer, de echte waarheid over Adolf Hitler.

Een van de subsidiegevers, de mediaraad Berlijn/Brandenburg, kondigt de nieuwe film van Levy film aan met een uiterst summiere synopsis. “Hitler leeft en vertelt in de film hoe hij werkelijk was, een zwakkeling die alleen dankzij de hulp van de jood Grünbaum de top bereikte.“

Zelf verklaarde Levy in een Berlijnse krant: “Ik wil met de film een anti-signaal afgeven tegen de historische Hitler-documentaires. In die films worden de figuren te zeer op een voetstuk geplaatst.“

Volgens Duitse media spelen filmster Klaus Maria Brandauer en zanger/komiek Helge Schneider een rol in de film. Onduidelijk is wie Hitler zal vertolken.

Komedies over Hitler en de nazi's hebben een lange geschiedenis. Het beroemdste voorbeeld van het genre is Chaplin's The Great Dictator, (1940) waarin Hitler met een wereldbol op muziek van Wagner danst. Chaplin maakte de film echter voordat de ware omvang van de volkenmoord bekend was. Later verklaarde Chaplin dat hij de film nooit zou hebben gemaakt als hij had geweten wat de nazi's zouden aanrichten.

Alles auf Zucker draait om een hilarische broedertwist in een Duits-joodse familie. Een voormalige sportverslaggever uit Oost-Berlijn raakt aan lager wal en moet zich verzoenen met zijn orthodoxe broer uit Frankfurt om in aanmerking te komen voor een erfenis. De film werd in Duitsland meermaals bekroond en komt dit jaar uit de in VS.